Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Много медија, мало оглашивача
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 07. 2009.

Извор: Политика

Много медија, мало оглашивача


Најављује се подела медија на социјално одговорне и неодговорне, бојим се да ће то бити обрнута рукавица цензуре, каже професор др Мирољуб Радојковић.

Постојећи број од 467 радио-телевизијских станица које имају дозволе превазилази економске могућности земље, јер српска привреда никаквим комбинацијама нити издвајањима за оглашавање не може да обезбеди независни рад толиком броја емитера. Посустајање се види и по томе што један број електронских медија није у стању да плаћа ни накнаде за емитовање, а неке станице су због тога изгубили и дозволе.

Ове оцене изречене су јуче приликом представљања најновијег извештаја о мониторингу остваривања Закона о радиодифузији који свака три месеца спроводе Центар за подршку демократским иницијативама и Фондација „Конрад Аденауер”.

Професор др Мирољуб Радојковић, позивајући се на извештаје са терена наводи да радио станице још колико-толико могу да опстану и са смањеним приходима од реклама, али не и све телевизијске станице. Рекламе се углавном усмеравају код великих националних емитера док за локални ниво и оне изван Београда остаје врло мало.

Што се тиче најављене помоћи државе медијима у износу од 60 милиона, која није довољна, али тек када надлежна комисија Министарства културе сачини критеријуме за расподелу, знаће се ко ће колико добити.

– Мене много више забрињава што министар културе већ неколико пута обавештава да ће се помоћ дати социјално одговорним медијима. О тој тези би ваљало расправљати, али лично не бих волео да будем ни у каквом тиму који медије дели на социјално одговорне и социјално неодговорне. Медији морају да раде одговорно, а они неодговорни морају бити кажњени тако што ће изгубити углед, читаност и платити огромне судске казне ако наносе штету другим људима и институцијама.

То би показало да су социјално неодговорни и као такви не би могли да опстану. Овако, када се сви боре да опстану а знајући да нема довољно средстава, министарство најављује једну нову поделу. Бојим се да ће то бити само обрнута рукавица цензуре. Европски стандарди, право на изражавање мишљења и слобода штампе не дозвољавају никоме, па ни држави да интервенише унапред, пре него што се било шта објави – рекао је Радојковић.

У последња три месеца уочљива је стагнација програмских садржаја радиостаница, посебно код оних локалних, приметио је др Раде Вељановски. Радио и ТВстанице довијају се тако што чак ударне информативне емисије и спортске програме „секу” рекламама и директно крше Закон о радиодифузији и Закон о оглашавању. Сузбијању пирата, чији број варира, требало би да помогну законске измене по којима ће им се одузимати емисиона опрема. Међутим, Вељановски каже да је проблем што се поједина привредна предузећа оглашавају управо на пиратским станицама и тако легалним емитерима смањују могућност за зараду од оглашавања.

М. Петрић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси