Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Малверзације у “Јагодинској пивари” – мотив убиства новинара Пантића?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 12. 2013.

Аутор: М. Дерикоњић Извор: Политика

Малверзације у “Јагодинској пивари” – мотив убиства новинара Пантића?

Истражни органи који раде на расветљавању убиства Милана Пантића из Јагодине усредсредили су се на нов мотив. Како „Политика” сазнаје, свој рад полиција је усмерила на текстове које је новинар „Вечерњих новости” писао о незаконитим пословима у „Јагодинској пивари”. Пантић је у више десетина текстова писао о малверзацијама некадашњег директора „Јагодинске пиваре” Јована Стојановића и осталих руководилаца предузећа.

Детаљно информишући јавност о незаконитим пословима у овом фабричком гиганту, Пантић је наводио да је Стојановић са помагачима током 1999. до фебруара 2000. године оштетио пивару за 10,6 милиона динара и то тако што је крагујевачком предузећу „Азуро” испоручено око 3,6 милиона полулитарских флаша, наводно, поквареног пива.

Због овог, али и незаконитог поступања приликом изградње спорне пунионице, како је писао Пантић, на оптуженичку клупу, осим поменутог Стојановића, села је цела гарнитура руководећег кадра: технички директор Љубиша Гвозденовић, финансијски руководилац Миодраг Цуплић, референт за својинске трансформације Биљана Илић, директор предузећа „Азуро”, шеф за инвестиције Иван Гајић и финансијски директор Драгослав Михајловић. Свима, осим Илићеве, на терет се стављало кривично дело злоупотребе службеног положаја.

Она се теретила за злоупотребу службеног положаја у помагању.

После смене поменутих руководилаца, нови челници „Јагодинске пиваре” разоткрили су још малверзација. „Чешљањем” пословне документације, утврђено је и да је пиво испоручивано и „непознатим купцима”. На отпремницама, у рубрици за купца и његову адресу, писало је само 150 што је, у ствари, број стоваришта у кругу фабрике. Роба је, доказано је, била испоручена, али није фактурисана и наплаћена. Приватно предузеће „Скандинавија промет” из Јагодине тако је „чашћено” са 276.000 флаша пива, вредних око три милиона динара.

За такво пословање, тврдило је ново руководство пиваре, најодговорнији су били Стојановић, Цуплић и Славимир Стаматовић, некадашњи руководилац комерцијалне службе.

Бавећи се незаконитим радњама у пивари, говорило се и о спорној власничкој трансформацији. Фирма је била процењена на 51,2 милиона динара, али је 139.000 акција или приближно седмина фирме припадала некадашњем директору Стојановићу.

У процену, како је тада утврђено, нису ушли представништво у Београду и плац од десет ари на Сребрном језеру.

Пантић је писао и о томе да су раднике правосуђа у откривању мућки у пивари ометали политичари и функционери на високим положајима.

– Како другачије објаснити чињеницу да је Стојановић са сарадницима ухапшен тек пошто је републички тужилац Драгиша Крсмановић, родом из Крагујевца, поднео оставку.

По откривању афере у вези са продајом, наводно, поквареног пива, откривено је да су Стојановић и Цуплић током 2000. године, без претходне одлуке Управног одбора пиваре, потписали уговор о донацији 1.470.000 динара СО Димитровград. У два наврата, на жиро-рачун те пограничне општине за изградњу спортске хале укупно је уплаћено 735.000 динара чиме је учињено кривично дело злоупотребе овлашћења у привреди.

Проверавани и текстови о „Новом Поповцу”

У досадашњој истрази Пантићевог убиства дошло се до озбиљних сумњи да је јагодински новинар ликвидиран због писања управо о приватизацији цементаре „Нови Поповац”. Пантић је објавио шест текстова од 17. до 30. маја 2001.

године, дакле две недеље пред убиство и осам месеци пре приватизације цементаре. Текстови су објављени у „Вечерњим новостима” и локалном листу „Штампа” за који је Пантић писао под псеудонимом. У тим текстовима је најављивао кад ће фабрика бити приватизована, коме ће се продати и за коју цену. Пантића је посебно занимало шта ће бити са запосленим радницима цементаре, истовремено наводећи да је цена за коју је договорена продаја мала за једно тако профитабилно предузеће. Осам месеци пре приватизације написао је да је већ договорена продаја цементаре Швајцарцима чије се име држи у тајности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси