Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  СОС каналу дугују милијарду динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

27. 12. 2013.

Аутор: В. Црњански Спасојевић Извор: Вечерње новости

СОС каналу дугују милијарду динара

Судски спор који су Рател и РРА изгубили од СОС канала опет се нашао у жижи откад је обелодањено да ће се Рател спојити са Рапусом (Агенција за поштанске услуге) и руководити тржиштем од 100 милиона евра, док ће актуелни менаџмент добити још већу власт.

Овај спор завршен је првостепеном пресудом београдског Привредног суда 2. јула, а Рател и РРА обавезни су да плате одштету СОС каналу 674.128.024 динара, зато што су му дали неисправну фреквенцију. До 10. децембра износ је повећан за око 300.000.000 динара на име камата и достигао скоро милијарду динара, односно 8,7 милиона евра! Тужени су се жалили Привредном апелационом суду. Недавно је било покушаја да се РРА и СОС канал договоре, али је РРА из волшебних разлога одустала.

- Било би нормално да је интерес тужених и државе да се спор што пре оконча, јер се износ штете стално повећава. Министар телекомуникација Расим Љајић предлагао је договор, али су и Рател и РРА то одбијали. Након пресуде понудио сам поравнање РРА, јер је њихова одговорност минимална, пошто су они само додељивали фреквенције које је планирао Рател - каже за наш лист Драгиша Ковачевић, директор СОС канала.

До договора, како истиче, није дошло. Састанку су присуствовали извршни директор Савета РРА Драган Лукић и адвокат Агенције, као и он и адвокати СОС-а:

- Из Агенције су инсистирали да СОС повуче тужбу, а да РРА врати новац који нам је судски узет на име плаћања трошкова за фреквенцију коју нисмо могли да користимо. Прихватили смо, међутим, неко је то стопирао, па ће РРА морати солидарно са Рателом да плати вишемилионску штету.

Он додаје да „није тајна да су РРА и Рател притискали да не прихвате договор, убеђујући их да су они држава, да имају обећање из врха власти да су код Апелационог суда завршили да се пресуда укине и врати Привредном суду“.

Ковачевић мисли да у Рателу покушавају да пролонгирају доношење коначне пресуде пре него што се промени Закон о телекомуникацијама. Јер, по садашњем Закону и статуту Ратела, сву одговорност за штету коју претрпи Агенција због несавесног пословања сноси директор:

- Директор Ратела Милан Јанковић је у радну групу за измене Закона поставио своје људе и нада се да ће и у новооснованој агенцији бити директор, иако је несавесним пословањем угрозио опстанак Агенције.

Иначе, првостепени спор трајао је скоро пет година и промењено је троје судија. Одуговлачење је престало тек када је комплетна документација прослеђена Европској комисији и ОЕБС.

Рател је, иначе, више пута био у центру пажње, између осталог и због питања колико су постављење менаџмента и његове одлуке у складу са законом. Јер и одлуку о постављењу Милана Јанковића на место директора и статут потписао је председник УО Јован Радуновић, који је још пре тога, 11. маја 2010. поднео оставку. Радуновић је 31. марта 2011. поново изабран за председника УО.

Јавност је посебно била заинтересована за уговор Ратела о закупу простора са „Фарингом“, фирмом Бранислава Грујића, где ће им Агенција исплатити до 2016.

шест милиона евра. За сва отворена питања обратили смо се и Рателу, али до закључења броја нисмо добили одговор.

Спорни пројекти вредни 120.000 динара

РАТЕЛ је са Електротехничким факултетом, где су Јанковић и Радуновић професори, 2010. склопио уговор о прављењу Студије изводљивости и идејног пројекта за радио покривање Србије дигиталним сигналом. Вредност пројекта је 86.000 евра без ПДВ. По овој студији се данас изводи дигитализација, али није дала решење за покривање гро територије. Други пројекат се односи на имплементацију система за мониторинг радио-фреквенцијског спектра, чија је вредност 40.000.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси