Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ухапшени нападачи на новинарку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 12. 2013.

Извор: Танјуг, Б92

Ухапшени нападачи на новинарку

Украјинска полиција је притворила две особе осумњичене за напад на новинарку Татјану Черновил, саопштио је министар унутрашњих послова Виталиј Захарченко.

Непознати нападачи зауставили су рано јутрос у близини Кијева возило Черновилове (34), поломили задње стакло и извукли је из аутомобила, а затим је претукли и оставили у јарку, наведено је у саопштењу полиције, без прецизирања да ли је новинарка опљачкана.

Захарченко је истакао да су особе укључене у овај напад идентификоване и да је већ отпочело испитивање двојице притвореника. Захарченко је нагласио како лично надгледа ову истрагу, за коју је, према његовим речима, изабран најбољи тим стручњака, извештава Итар-Тасс.

Татјана Черновил, опозициона активисткиња и новинарка која се бави истраживањем корупције медју високим државним функционерима, рано је јутрос претучена и остављена у јарку, саопштила је украјинска полиција.

Према саопштењу опозиционих активиста, она је смештена у болницу на интензивну негу.

Напад је изведен неколико сати пошто је Черновилова објавила чланак о имовини највиших владиних званичника.

Кијев од краја новембра потресају демонстрације због одлуке Јануковичеве владе да не потпише Споразум о придруживању са ЕУ.

На протестима се повремено окупљало више стотина хиљада људи, а Ццерновил је у више наврата држала говоре пред демонстрантима.

Украјина је прошле седмице постигла договор са Русијом о руској помоћи од 15 милијарди долара и снижењу цене гаса.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић изразила је дубоку забринутост за безбедност новинара у Украјини, после напада на Черновилову.

"Напади на новинаре не смеју се толерисати, нападачи не смеју да продју некажњени. Поздрављам то што је председник Јанукович осудио напад и позвао власти да хитно спроведу детаљну истрагу како би привели правди починиоце", навела је у саопштењу Мијатовићева.

Она је поново позвала украјинске власти да побољшају безбедност новинара, која је протеклих седмица драстично погоршана.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси