Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Протест због премлаћивања новинарке у Кијеву
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 12. 2013.

Извор: Мондо, агенције

Протест због премлаћивања новинарке у Кијеву

Близу хиљаду људи окупило се данас испред зграде Министарства унутрашњих послова Украјине због синоћњег жестоког физичког напада на новинарку Татјану Чорновол. Учесници митинга траже оставку министра унутрашњих послова Виталија Захарченка.

Међу демонстрантима су, како извештава АП, новинари и опозициони активисти, од којих неки држе фотографије са унакаженим лицем Чорноволове и узвикују "Срамота! Срамота!".

Чорноволову (34) су нешто после поноћи претукли непознати нападачи док је путовала кући.

Док је возила аутомобил друго возило јој је пресекло пут, из њега је изашло неколико мушкараца који су је извукли из аутомобила, претукли и бацили крај пута у јарак.

Агенција РИА Новости наводи да је јуче у "Украјинској правди" изашла фоторепортажа Чорноволове са насловом "Овде живи џелат! Имање министра унутрашњих послова Виталија Захарченка", у којој пише о изградњи комплекса зграда у предграђу, наводно намењених министру.

Министарство здравља Украјине саопштило је да је стање новинарке, која је смештена на клинику "Борис", стабилно а да су повреде које је задобила средње тежине, као и да јој се пружа сва неопходна помоћ.

Украјинска полиција је притворила две особе осумњичене за напад на новинарку саопштио је министар унутрашњих послова Виталиј Захарченко.

Он је истакао да су особе укључене у овај напад идентификоване и да је већ отпочело испитивање двојице притвореника.

Захарченко је нагласио како лично надгледа ову истрагу, за коју је, према његовим речима, изабран најбољи тим стручњака.

У аутомобилу Чорноволове постојала је камера на чијем се снимку, по тврдњи украјинске опозиције, виде бројеви на таблици возила које ју је пратило.

Пребијање је оштро осудио председник Украјине Виктор Јанукович, истичући да полиција мора да предузме све мере како би истражила напад и кривце довела пред лице правде, саопштено је из његовог кабинета.

АП преноси изјаву опозиционог лидера и светског боксерског шампиона Виталија Кличка у којој оптужује власти да покушавају да заплаше опозиционе активисте.

"Желе да се људи паралишу страхом. То се неће десити", рекао је Кличко.

Чорноволова је спроводила новинарске истраге и за интернет-издање "Украјинске правде" водила блог, критикујући представнике власти и челнике државе.

Представница ОЕБС-а за слободу медија Дуња Мијатовић изразила је дубоку забринутост за безбедност новинара у Украјини, после напада на Черновилову.

"Напади на новинаре не смеју се толерисати, нападачи не смеју да прођу некажњени. Поздрављам то што је председник Јанукович осудио напад и позвао власти да хитно спроведу детаљну истрагу како би привели правди починиоце", навела је у саопштењу Мијатовићева.

Она је поново позвала украјинске власти да побољшају безбедност новинара, која је протеклих седмица драстично погоршана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси