Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тијанићева књига и "писмени део руководства"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 12. 2013.

Извор: Танјуг, РТВ

Тијанићева књига и "писмени део руководства"

Књига "Ја. И нико мој" Александра Тијанића (1949-2013) представљена је вечерас у свечаној сали Скупштине Београда у присуству високих званица, међу којима су били премијер Ивица Дачић и први потпредседник владе Александар Вучић. Директор "Лагуне" Дејан Папић истакао је да ова књига има тежину споменика и да је свакако најзначајније издање те куће у овој години. Он је испричао да је, када је чуо да Тијанић спрема књигу, брзо реаговао и да је на његову радост и понос Тијанић прихватио сарадњу, која је затим текла једноставно и глатко.

Тијанић је све до "прелома" рукописа радио на књизи изабраних колумни, новинских текстова, полемика и чланака, али није дочекао излазак из штампе.

Папић је рекао да је аутор желео да књига буде што доступнија читаоцима, да сваки студент новинарства може да је има и изразио уверење да би Тијанић био задовољан ценом и пласманом, додавши да је управо данас у књижаре и на киоске кренуло десето издање.

Поносни смо и на садржај, који може бити узор и подстицај за младе новинаре, који је сведочанство и анализа једног бурног времена, али и лична исповест Тијанића, која показује да он није био стена од које се све одбија, како се у јавности чинило, већ човек од крви и меса који је сваку изговорену реч на било чији рачун плаћао и сам, можда и двоструко, изјавио је Папић.

Аутор предговора Ненад Чанак рекао је да је био збуњен позивом да напише предговор, јер никада није био новинар, ни публициста, а још више због чињенице да је позив стигао "са оне стране Стикса".

Док сам читао 400 страна сировог рукописа, поново сам се суочавао са временима иза којих има много рушевина, а премало трагова, казао је он.

Да је Тијанић сада овде гледао би ме испод ока и пазио да не говорим патетично ни псеудоинтелектуално, рекао је Чанак, напомињући да је "ова књига на ово место довела писмени део руководства ове државе" и "окупила људе који су професионално везани за реч, процену, интелектуалну непоткупљивост".

Чанак је оценио да је то књига великог југословенског новинара и запитао да ли ће ико у земљама насталим у региону моћи да се похвали да га и преко нових граница чита, слуша, прати и о њему мисли оно што се мисли о Тијанићу.

За његово обраћање студентима казао је да ће остати у рангу посланица најумнијих речи изговорених на српском језику, а да ће се многи ставови из различитих текстова показати као пророчки, као и да се из Тијанићевих писама Мири Марковић, Војиславу Коштуници и Борису Тадићу види искрена брига за ову земљу и људе који у њој живе.

"Истина је да су текстови у овој књизи својеврсни окамењени отисак савести у крвавом блату Србије, на прелазу миленијума. Вишеслојни, понекад уличарски дречави, под ватрометом прејаких израза, али са вешто уметнутим бисерима дубоког разумевања начина (скривених од очију изваране публике) функционисања друштва, државе, етоса и етноса", записао је у предговору Чанак.

Уредник књиге Петар Арбутина рекао је да је имао срећу да сарађује са Тијанићем који је био "српски Емброуз Бирс, кога су звали најотровније америчко перо почетком 20. века".

Тијанић је следио српску пословицу да се каже попу поп, а бобу боб, био је храбар и гласно говорио о ономе о чему су други ћутали и тиме ме је одавно "купио", признао је Арбутина.

Овом књигом, оценио је он, Тијанић је послао поруку да се може и другачије, о чему говори и наслов, који је сам одредио. Наслов показује неприпадање, што је једина позиција коју интелектуалац треба да има у овом и сваком времену, закључио је Арбутина.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси