Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Даниловић: Не верујем у накнадне сведоке
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 12. 2013.

Аутор: Ј. Лукач Извор: Данас

Даниловић: Не верујем у накнадне сведоке

Пуномоћник Јове Ћурувије адвокат Рајко Даниловић не верује ни у „закаснеле сведоке нити у закаснеле невине људе“ поводом случаја убиства новинара Славка Ћурувије. Реч је о новим моментима који су доспели у јавност током рада владине Комисије за истину о убијеним новинарима, где је председник овог тела Веран Матић позвао потенцијалне очевице да се јаве и дају исказ.

Пре свих мисли се на дипломату или обавештајца који је 2001. ступио у неформални контакт са бившом директорком Фонда за хуманитарно право Наташом Кандић и навео да је видео људе који су учествовали у убиству Ћурувије 11. априла 1999. у центру Београда.

Неколико дана касније у листу Политика огласио се и бивши припадник Ресора државне безбедности Стеван Баста, тврдећи да му никад нико није ни званично ни незванично предлагао испитивање на полиграфу за убиство Ћурувије. Додао је да би био спреман да се тестира на полиграфу, као што је изјавио и на суду 2008. у другом случају (за неуспели атентат на вођу СПО Вука Драшковића у Будви јуна2001) да би се подвргао полиграфском испитивању.

- Све је то врло наивно, као што је наивно и да група некомпетентних људи у такозваној Комисији за истраживање убистава новинара врши истраге и спроводи истражне радње, за које постоје овлашћене и плаћене институције. На првом месту мислим на тужилаштва. Да ли је то покушај да се истраге омету или не, показаће време, оцењује Даниловић.

Председник Комисије за истину о убијеним новинарима Веран Матић више пута је саопштавао да истражне радње спроводе радни тимови полиције и БИА, а у случају Ћурувије и да постоје сазнања да је злочин комплетно организовала и извршила некадашња Служба државне безбедности. Досад је било прихваћено уверење да је улога Службе била у припреми и логистици, али не и у извршењу злочина. Баста је у штампи помињан као руководилац коме су стизали извештаји о праћењу Ћурувије, али он је више пута у изјавама за јавност демантовао сваку везу са убиством, наводећи и како не би могао да живи са тако мрачном тајном.

Полиграфско испитивање у раду Комисије доспело је у жижу интересовања прошле недеље, када је Данас објавио да је било одбијања у случају убијеног јагодинског новинара Милана Пантића тог теста, па је онда некадашњи саветник у Влади Србије Зоран Јањушевић у петак по подне самоиницијативно отишао на „детектор лажи“. Јањушевић је „прошао“ на полиграфу и објављено је да он нема сазнања о убиству Пантића.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси