Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РТС помирио четнике и партизане: Суботом Тито, недељом Дража
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 12. 2013.

Аутор: Јелена Николић Извор: Наше новине

Баланс викендом гледамо и партизанске филмове и "Равна гора"

РТС помирио четнике и партизане: Суботом Тито, недељом Дража

После буре протеста због емитовања „Равне горе“ Радоша Бајића недељом од 20 часова, у истом термину суботом гледамо филмове попут „Партизанске ескадриле“, „Валтер брани Сарајево“...

Историјско помирење! После велике буре која се подигла због емитовања серије „Равна гора“ недељом увече на РТС-у, Јавни сервис је избалансирао комунисте и четнике, па тако суботом увече у ударном термину гледамо партизанске филмове.

Тако смо претходне две суботе, у истом термину у којем недељом иде серија Радоша Бајића (емитовано седам епизода до сада), гледали филмове „Валтер брани Сарајево“ и „Мост“ (у оба главне улоге игра Бата Живојиновић), а наредних викенда гледаћемо „Партизанску ескадрилу“, „Сутјеску“, „Битку на Неретви“...

Мада је редакцију Наших новина звало неколико читалаца, који су уочили подударност која тешко да може бити случајна, уредник филмске редакције РТС-а Никола Попевић тврди да се филмови емитују сада јер су управо купљени и да то нема везе са протестом СКОЈ-а или писмом СУБНОР-а нити треба да послуже као неко оправдање или поравнање.

Мала провокација!

- Јавни сервис недавно је откупио пет ремастерованих партизанских филмова, а како су партизани вечита тема, кренуло се с њиховим емитовањем. Тиме се не обраћамо ни СКОЈ-у, ни СУБНОР-у, већ свим гледаоцима. А овај термин је просто сплет околности. Указала се прилика да купимо одличне копије, што се могло видети и по квалитету „Моста“ прошле суботе. Нема задњих намера, делује као мала провокација само зато што су филмови дошли у тренутку када емитујемо „Равну гору“ - каже за Наше новине Попевић.

Члан руководства СКОЈ-а (Савез комунистичке омладине Југославије) Владимир Марковић, међутим, не верује у случајност, па констатује да РТС покушава да опере савест, али и поручује да неће одустати од протеста.
- Овде се свесно мења историја. Борићемо се против шеме РТС-а новим протестима јер је оно што се ради срамотно - каже Марковић.

„Споран само наслов“

Син Радоша Бајића Недељко Бајић, продуцент и глумац у „Равној гори“, напомиње да не мисли да РТС прави вештачки баланс пуштањем партизанских филмова, јер су они део српске кинематографије и притом су, како каже, одлично урађени због чега заслужују да буду гледани. За реакције СКОЈ-а и СУБНОР-а на „Равну гору“ наводи да су инфантилне:

- Реагују само због наслова, да смо дали било који други назив, не би било реакције. Серија никога не фаворизује и не намерава да рехабилитује, већ је идеја да на честит начин покаже нешто што сви знамо, а нисмо читали 70 година. Зашто је немогуће направити серију о томе? Видите да може, уосталом осма епизода носи назив „Тито“, требало би да сви буду задовољни - каже за Наше новине Недељко Бајић.


Војнов: РТС прави идеолошки баланс

Филмски критичар Димитрије Војнов сматра да је циклус партизанских филмова изузетно вешт, мајсторски потез уредника филмског програма Јавног сервиса и да емитовање тих филмова паралелно са „Равном гором“ има три функције:

- Прво, можемо рећи да се емитовањем партизанских филмова прави идеолошки баланс у односу на „Равну гору“, која је додуше више прочетничка на речима него на делу. Даље, можемо рећи да РТС покушава да подсети гледаоце на време када су људи који су настањивали ове крајеве умели да праве филмове јер су партизански филмови у естетском и занатском погледу неупоредиво значајнији домет од „Равне горе“. И треће, не треба одбацити ни могућност да овим потезом РТС вештачки покушава да пробуди интересовање за „Равну гору“, чија гледаност од самог почетка није импресивна и све време опада.

Суд одложио рехабилитацију за 45 дана

Виши суд у Београду одлучио је јуче да за 45 дана одложи поступак за рехабилитацију Драгољуба Михаиловића, док се тужилаштво не изјасни о кривичним пријавама Савеза антифашиста Србије против два сведока.
Пуномоћник предлагача за рехабилитацију Драгољуба Михаиловића Оливер Антић рекао је да нема смисла даље одуговлачење поступка и затражио да се на првом следећем рочишту изнесу завршне речи.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

25.12.

2013.

1970 [нерегистровани] у 21:02

ИСТИНА ЈЕ ЈЕДНА

Тито - партија - омладина - акција! СМРТ ФАШИЗМУ - СЛОБОДА НАРОДУ!!!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси