Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Каталонски јавни сервис бојкотовао краља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 12. 2013.

Извор: РТВ

Каталонски јавни сервис бојкотовао краља

Јавни сервис шпанске покрајине Каталоније ове године, први пут од обнављања монархије, није преносио традиционално обраћање шпанског краља Хуана Карлоса поводом Божића.

У свом обраћању краљ није директно говорио о спорном питању каталонске независности, али је апеловао снажно на Шпанце да се уједине и прихвате међусобне различитости у тренутку док се земља бори да изађе из дубоке петогодишње економске кризе која је многе људе оставила без посла, пренео је Ројтерс.

Радници каталонске телевизије ТВ3 су, међутим, на пола сата штрајковали током трајања краљевог говора.

Тиме су још једном наглашене сепаратистичке тежње региона пред најављени референдум о независности, оцењује Ројтерс.

Званични разлог за штрајк је протест због мера штедње и пребацивања једног дела продукције на фирме ван матичне куће.

Портпаролка ТВ3 саопштила је да ће током краљевог говора бити пуштене репризе неких емисија, а његов говор наћи ће се касније на сајту телевизије.

Премијер каталонске владе Артур Мас саопштио је да су се политичке партије тог региона договориле да референдум о независности буде одржан 9. новембра следеће године.

Партије су постигле начелни договор да одрже гласање на којем ће се од грађана Каталоније тражити да одговоре да ли мисле да Каталонија треба да буде независна држава.

Шпански премијер Маријано Рахој рекао је да ће референдум бити неуставан и најавио да ће у парламенту и пред судовима покушати да блокира намеру каталонских власти.

Масовни покушаји да се организује референдум могли би да означе политички крај за њега и његову партију.

Уколико влада у Мадриду успе да спречи његово одржавање, Масова коалиција са радикалном партијом ЕРЦ могла би да се распадне, а он сам буде приморан да распише превремене изборе на којима би највероватније изгубио, наводи Ројтерс.

Недавна анкета је показала да се већина Каталонаца залаже за право да одлучује на референдуму о независности и сматрају да премијер Рахој треба да одобри гласање.

Према резултатима анкете, на основу одговора 800 испитаника, 74 одсто њих сматра да имају право да се изјасне о односима са Шпанијом.

Реч је о референдуму који ће бити одржан два месеца после сличног гласања у Шкотској о отцепљењу од Уједињеног Краљевства.

Насупрот томе, британска влада пристала је да прихвати исход референдума у Шкотској.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси