Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Легализују крађу текстова новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 12. 2013.

Аутор: М. Р. Петровић Извор: Блиц

Легализују крађу текстова новинара

Нацрт закона о ауторским и сродним правима, чија се израда управо завршава, практично легализује крађу новинарских текстова и фотографија, јер се рад новинара и фотографа заправо избацује из области заштите ових права.

Зато је неопходно или озбиљно изменити предложени текст, пре него што коначна верзија буде завршена, или једноставно стопирати доношење закона који би представљао светски преседан. Овакав закон, наиме, омогућио би несметано коришћење ауторских фотографија и новинских текстова без икаквих дозвола аутора или надокнада за њихово објављивање.

Осим тога што то чине поједини издавачи, највећи проблем представљају и интернет издања која преузимају и текстове и фотографије без дозволе аутора, па чак и без навођења извора. О неплаћању накнаде за њихово преношење не треба ни говорити.

Замерке на предложени текст имају и новинарска удружења која упозоравају да су непрецизним цитирањем Бернске конвенције о заштити књижевних и уметничких дела практично “одшкринута врата” за легализацију крађе медијских садржаја.

Из одредбе да се ауторска права не могу применити на “обичне медијске информације”, у нацрту закона изоставили су реч “обичне” наводећи да се ауторским делом не сматрају “дневне новости и друге вести које имају карактер медијских информација”. Има текстова базираних на дневним догађајима, али су проширени неким истраживањем, чиме добијају ауторски печат, па се не могу третирати као најобични извештај - каже Светозар Раковић, генерални секретар НУНС-а.

Генерални секретар УНС-а Нино Брајовић додаје да је ово у основи медијски закон, па му није јасно због чега аутори нацрта при његовој изради нису консултовали и људе из медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси