Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Агенцији 100 милиона €
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

25. 12. 2013.

Аутор: В. Црњански Спасојевић Извор: Вечерње новости

Агенцији 100 милиона €

Србија ће ускоро добити нову агенцију, која ће настати спајањем Ратела (агенције за електронске комуникације) и Рапуса (агенције за поштанске услуге).

Како је најављено, циљ је да се смањи државна управа и рационализују трошкови. Међутим, нова агенција, предвиђена изменама Закона о телекомуникацијама, ће имати невероватна овлашћења.

- Тржиште телекомуникација се најдинамичније развија, са непрекидном тенденцијом раста. Процена је да је вредност коју ће директно контролисати нова агенција 100 милиона евра, и да ће расти. Само је Рател прошле године приходовао више од 40 милиона евра - каже Зоран Живковић, председник Удружења за информациону безбедност Србије.

Живковић помиње ИМА стандард у бежичним телекомуникацијама, који је донео значајне паре државама које су уредиле ту област. Код нас је до данас неуређена, па оператори нису могли да инвестирају, док су други користили неспремност државе и емитовали илегално.

Др Миленко Остојић, бивши члан УО Ратела, наглашава да само Рател управља индустријом која чини седам одсто БДП-а. С обзиром да електронске комуникације утичу на развој свих привредних делатности, ефекти на развој су много већи:

- Директор Ратела има велика овлашћења на регулацију сектора као ниједан директор неке регулаторне агенције у Европи. Она се дају само колективним органима.

Остојић наводи пример Хрватске, где одлуке доноси Управни одбор, а део овлашћења рутинског карактера може пренети на директора. У Црној Гори је законом тачно дефинисано које и какве одлуке доноси директор, односно УО. У Македонији директор доноси решења у првом степену, а у другом УО.

- И поред великих овлашћења, предлаже се да закон да директору и нова - да доноси опште акте, што је по дефиницији посао УО, па се поставља питање сврсисходности постојања УО и великих надокнада које добијају - упозорава Остојић, и додаје да измене Закона дају и далеко већу финансијску независност.

У радној групи за израду закона били су и запослени у Рателу, што представља сукоб интереса. Живковић додаје да у области телекомуникација није било ваљане инспекције, па ни прихода од пенала и казни:

- Арогантним и непрофесионалним односом направљена је штета држави између 6 и 10 милион евра (само СОС канал ће наплатити од Ратела најмање 6 милиона надокнаде због неупотребљивости додељене фреквенције, коју користи румунска државна телевизија). Пошто се прави нова моћна агенција, требало би да се бирају нови чланови УО, док се законским предлогом истим људима дају неограничена овлашћења.

- Нова агенција је готово приватизована, јер је мали број људи који одлучују без праве контроле. Нацртом се предвиђа да постојећи менаџмент остане до краја својих мандата, три-четири године - каже Живковић.

Мањи трошкови

Пракса већине земаља ЕУ и региона је да постоји национално регулаторно тело за област електронских комуникација и поштанских услуга, каже државни секретар у Министарству унутрашње и спољне трговине и телекомуникација Стефан Лазаревић.

Министарство је организовало јавне консултације у вези са законом, а зелено светло дала је и Делегација ЕУ у Србији.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

25.12.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 13:40

Post festum

Umesto post festum kometara iznetim u ovom tekstu, bolje je komentarisati pristigla komentare sa javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama (http://mtt.gov.rs/vesti/javna-rasprava-o-nacrtima-zakona-elektronske-komunikacije-i-postanske-usluge/?lang=lat).

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси