Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Одговор Танјуга уреднику “Наших новина”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 12. 2013.

Извор: Политика

Одговор Танјуга уреднику “Наших новина”

Поводом констатације о „преузимању вести без навођења извора”, изнете у тексту под насловом „Новинари у трци за Нобела”, објављеном у „Политици” од 23. децембра (уз непознаницу да ли је то констатација главног и одговорног уредника „Наших новина” Антонија Ковачевића или колега из „Политике”), желимо да укажемо на следећу чињеницу:

Вест о иницијативи за доделу Нобелове награде Дачићу и Тачију Танјуг није преузео од „Наших новина”, како је то наведено, него је ту вест проверио у Вашингтону, где је Танјугов дописник добио потврду у српском кокусу, те је у том смислу стајала одредница „сазнаје Танјуг”.

Да ли чињеница да су „Наше новине” ту информацију објавиле као незваничну значи да други медији о томе не смеју да пишу, већ само да „рециклирају” ту незваничну информацију? Да ли је новинарима забрањено да иду, како се то каже, трагом информације?

Такође, да ли је повод да се Танјугов поступак означи као „медијска анархија” и „одсуство основних етичких постулата” то што је већина медија касније цитирала Танјугову вест, а не незванично сазнање „Наших новина” – што је веома логично и професионално објашњиво, јер је вест која има извор веродостојнија од незваничне?

То би и Ковачевић морао да зна, имајући у виду да у небројеним случајевима и свакодневно користи Танјугове вести као извор за текстове, или их једноставно преноси у „Нашим новинама”, при томе – без било какве назнаке или потписа, који би заштитио ауторство Танјуга, или, што се веома често догађа, уз потпис аутора његових, односно „Наших новина”.

Колегијум Танјуга

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси