Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Држава дугује СОС каналу милијарду динара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 12. 2013.

Аутор: Б. Каровић Извор: Данас

Држава дугује СОС каналу милијарду динара

Дуг државе према СОС каналу је од јула, када је Привредни суд донео првостепену пресуду, до данас порастао за 300 милиона динара и тренутно износи око милијарду динара.

Наиме, Привредни суд у Београду је пре скоро пола године пресудио да су Републичка агенција за електронске комуникације (Рател) и Републичка радиодифузна агенција (РРА) дужне да СОС каналу, ради надокнаде штете која је настала додељивањем неисправне фреквенције на јавном конкурсу 2006. године, исплате 674 милиона динара.

Међутим, након првостепене пресуде, Рател и РРА су уложили жалбе код Привредног апелационог суда, који још увек није одлучивао, али се, с друге стране, износ штете свакодневно повећава.

Иначе, Рател је и пре пресуде Привредног суда одбијао сваку врсту договора, док су РРА и СОС били на корак од поравнања, што за Данас потврђује и Драгиша Ковачевић, директор СОС канала.

- Расим Љајић, потпредседник Владе и министар телекомуникација, предлагао је договор, али су и Рател и РРА то одбили. Ја сам, након пресуде, понудио РРА поравнање, јер је њихова одговорност минимална, пошто су они, по закону, додељивали фреквенције које је планирао Рател - наводи Ковачевић, додавши да до договора ипак није дошло.

Према његовим речима, на састанку са извршним директором и адвокатом РРА инсистирано је да СОС канал повуче тужбу, а да РРА заузврат изврши повраћај новца.

- Ми смо то прихватили. Међутим, то је неко стопирао, па ће РРА, уместо да само изврши повраћај новца који смо им ми уплатили на име надокнаде за фреквенцију, бити у обавези да солидарно са Рателом плати вишемилионску штету - објашњава Ковачевић, закључивши да је у интересу тужених, али и државе, да се овај спор што пре оконча.

Фреквенција румунске телевизије

СОС канал је тужио Рател и РРА, јер је 2006. од Ратела добио фреквенцију која је неисправна, односно фреквенцију која по међународној расподели припада државној телевизији Румуније. Суд је недавно установио да су тужени знали да је канал, који је предмет спора, још пре додељивања био неисправан, али да су га свесно доделили СОС каналу.

Рател: Не коментаришемо

У Рателу јуче нису били расположени за коментар поводом овог случаја. Цео случај је још увек на суду, тако да је наш став да не дајемо коментаре док се не донесе другостепена пресуда - речено нам је у Рателу.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

24.12.

2013.

Dejan R. Popovic, dipl. inz. [нерегистровани] у 12:43

Finansijska nezavisnost

Naslov ovog teksta glasi: DRŽAVA DUGUJE SOS KANALU MILIJARDU DINARA. Medutim, Republicka agencija za elektronske komunikacije je, po Zakonu o elektronskim komunikacijama (clan 7. stav 2), funkcionalno i finansijski nezavisna od drzavnih organa. Ako je Agencija finansijski nezavisna od drzavnih ordana, onda su i drzavni organi (drzava) valjda finansijski nezavisni od Agencije.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси