Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пантићеве убице крију се у Европи и Босни
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 12. 2013.

Аутор: Вук З. Цвијић Извор: Блиц

Пантићеве убице крију се у Европи и Босни

Истрага о убиству јагодинског новинара дошла је до имена двојице за које се верује да су непосредни извршиоци. Један је у затвору у БиХ због ратног злочина, други се крије у једној европској земљи. Верује се да је главни мотив напада на њега било писање како Фабрику цемента “Нови Поповац” у Параћину планира да купи компанија “Холцим”, пре него што је куповина реализована.

 

Очекујемо да сви докази буду прикупљени почетком 2014. Чека се међународна правна помоћ из БИХ и једне европске земље у вези убица Пантића. Помоћ је тражена октобра 2013. Овај у БиХ служи казну затвора због ратних злочина.

Такође се обрађују подаци о телефонским позивима из јуна 2001. са тадашње базне станице у Јагодини, која је покривала велико подручје, осим града и 80 километара аутопута. То би могло да открије ко је све учествовао - каже извор “Блица” из истраге.

Према нашем извору, Дарко Крижан, тадашњи директор цементаре, жалио се на писање Пантића Немањи Колесару, који је председавао Управном одбору овог предузећа. Постоји записник са седнице УО “Нови Поповац”, чија се аутентичност проверава, у којем се констатује да на седници УО председава Колесар, а да је Зоран Јањушевић присутан као саветник.

Према овом записнику, седница УО је одржана 19. јуна 2001, осам дана након убиства новинара. Пантић је о продаји цементаре “Нови Поповац” из Параћина писао у приватним новинама “Штампа” под псеудонимом П. Б. од краја 2000, а последњи текст је објавио 30. маја 2001. Он је тада писао да ће бити продата швајцарском “Холциму”, иако то тада није било познато.

Пантић је тачно знао куда иду преговори о продаји, јер је о “Холциму” писао осам месеци пре него што је трансакција обављена. Очигледно је да је то неком јако сметало - каже извор “Блица”. Пантић је убијен 11. јуна 2001. године.

Осморо на полиграфу

Од десет особа које су биле на полиграфу, једино су Немања Колесар и Зоран Јањушевић одбили то тестирање. Колесару је нуђено током саслушања, а Јањушевићу после, што потврђује службена белешка МУП-а.

Та полиграфска тестирања немају велики значај јер су рађена десетак година после убиства. Тада се не показују добри резултати. Тако да неки који су прошли полиграф нису престали да буду сумњиви - каже извор “Блица”.

Уплата фирми Јањушевића

Одмах после потписивања уговора на рачун офшор фирме „Мајрон сејлс лтд”, чији је власник био Зоран Јањушевић, уплаћено је 800.000 долара. Наводно, ова уплата је уговорена почетком 2002. у Влади Србије, на састанку на којем су били Колесар, Јањушевић и Ив Гислер, представник „Холцима”.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси