Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зоран Јањушевић
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 12. 2013.

Аутор: Јасмина Лукач Извор: Данас

Зоран Јањушевић

Појавом Зорана Јањушевића у јавном животу Србије почетком двехиљадитих почело је време саветника који обједињују политику, бизнис и службе безбедности.

 

Својевремено су медији објављивали више различитих верзија Јањушевићеве биографије, укључујући и његова лична тумачења у малобројним интервјуима које је дао.

Свуда се подаци слажу да је рођен 22. августа 1960. у Сарајеву, али се разликују у томе да ли је у БиХ био оперативни радник СДБ или возач Драгана Кијца, шефа ДБ за Источно Сарајево. Према званичној радној биографији завршио је Електротехнички факултету у Сарајеву, а потом радио као приправник у Енергоинвесту. У Београду живи од 1993, када је, према доступним подацима, основао предузеће Тангент, за заступништво и продају моторола, наводно и опреме за прислушкивање. У вези с тим иза њега је у БиХ и остала такозвана афера „Делимустафић“.

„Од премијера Ђинђића сам 15. марта 2001. добио решење да сам специјални саветник за привреду. Нисам био запослен у Влади Србије, од мене нико нијетражио да прекинем рад било чега. Зоран Ђинђић је знао да имам своје приватне фирме и да имам велико искуство у привреди и зато ме је и позвао да помогнем у свему томе, зато што је тада при формирању кабинета тражио способне људе који могу да му помогну у решавању привредних ситуација“, испричао је Јањушевић о томе како је постао близак покојном премијеру. А када је две године касније Ђинђић смртно погођен у атентату, Јањушевић је навео да је он био тај који је покушао да заустави крварење и који је унео премијера у аутомобил.

После Ђинђићеве смрти Јањушевићево име повезивано је с много афера, укључујући и званично обустављену истрагу због приватизације цементаре „Нови Поповац“, због које је поново у фокусу јавности. Поводом његовог исказа полицији у својству грађанина због убиства новинара Милана Пантића, који је под псеудонимом писао о пословању ове цементаре, Јањушевић је демантовао да је одбио полиграфско испитивање. Медијима је ставио на увид свој исказ полицији, где тврди да је као члан Савета за националну безбедност од краја 2002. до септембра 2003. управо инсистирао да се убиства Милана Пантића и Славка Ћурувије расветле.

Крајем прошле године кратко је био у притвору због сумње да је учествовао у злоупотреби којом је компанија бизнисмена Милана Јанковића алијас Филипа Цептера оштећена за 800.000 евра. У Цептеровој компанији је Јањушевић такође радио на пословима „специјалног саветника“. Претпрошле године штампа је писала да му је кућа опљачкана док је био на путу и да су лопови однели 11.000 евра. Ожењен је и отац две кћери.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси