Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Хоћеш да те мрак поједе
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 12. 2013.

Аутор: Драган Илић Извор: Време

Хоћеш да те мрак поједе

У недељу су одржани локални избори на Вождовцу, у Оџацима и Костолцу. СНС је освојио убедљиву већину, али је ситуација понегде била на ивици инцидента.

Нарочито напето било је у селима око Оџака, где су се сукобиле присталице  СНС-а и СРС-а. Средње слово у скраћеници назива партија које се разликује,  изгледа представља тај Рубикон, промену коју неки сматрају издајом, а други  (укључујући и пријатеље у ЕУ и САД) напретком у процесу интеграције.

Док су се тако бивше партијске колеге млатиле, пардон, размењивале аргументе  са и без мајица са Шешељевим ликом, појавили су се, замислите безобразлука и  провокације – новинари! Случај или ажурност, тек биле су то камере телевизија  Прва и Б92, па су зараћене стране очас посла нашле заједничког непријатеља.

Као по команди, агресија се преусмерила на седму силу, шта они ту има да  снимају, а опште је познато да су новинари универзалне издајице, који само желе  да блате Србију, немају осећај патриотизма нити партијске лојалности.

Тако је локална полиција опет имала пуне руке посла. Један командир је  насилнику (извињавам се унапред, не знам партијску припадност) довикнуо, јер  га очигледно познаје: "Шта глумиш ти овде, народног хероја!?" Тиме је прича о  истрази која траје поводом овог случаја данима у најмању руку неозбиљна, у  сваком српском селу знају људи ко шта руча, колико ко пара има, за кога гласа  – а овде се играмо серијала X-филес.

Дописница Б92, симпатична девојка Јована Штетин, успела је да упркос нападима  одради укључења током целог дана – треба јој одати признање на храбрости.

Нарочито што је тај батица у униформи, што познаје оног НН народног хероја, јер  је с њим на "ти", Јовани и новинарима рекао да им "не гарантује безбедност" у  дотичном селу. Да ли то значи да је Бачки Грачац некакво жариште међународног  тероризма, до зуба наоружаних и на све спремних екстремиста политичких фанатика  у паничном страху од новинара? Где су специјалци, интервентна, жандармерија,  Кобре, падобранци, зашто спавају БИА и ВОА, каква савршена маска поспаног села  – никад не бих помислио да им је тамо супертајна база! Па и Младић се тако крио.

Нико ми не гарантује безбедност у Бачком Грачацу, али питам ја вас, као  новинар: где то још не могу да радим, дајте неки списак, Белу књигу, нећу да  ме поједе мрак, ни бачки ни банатски, ни напредњачки ни радикални!

Да сам на месту оног полицајца, испитао бих ја тог НН народног хероја у вези са  оним ордењем Јованке Броз, што је ономад нестало на са’рани. Јел тамо била 6.  личка, јесте, јел у тај Бачки Грачац током 8. офанзиве довело Личане, не знам,  море бит. Испитати!

На исти начин, само много, много озбиљније, неки криминални "првоборци" у  разним мајицама и конфесијама – прете Бранкици Станковић и Аиди Ћоровић. У  емисији телевизије Прва "Став Србије" било је говора о безбедности новинара, а  нарочито новинарки, јер ту осим мржње према професији постоји и отворена и  ослобођена мржња према њиховом полу.

Претње су тада личне, сексуалне,  отворене и много директније. Из књиге Бранкице Станковић можете схватити да  вас полиција може заштитити, али да то има огромну цену – готово потпуни  губитак личног и професионалног живота. Такође, заштита може постати средство  контроле, баш као у случају НН народног хероја – модел је истоветан, јер нико  неће јавити када је у Бачком Грачацу ситуација поново нормализована, па  новинари могу поново да дођу. Тако ни Бранкици ни Аиди годинама нико не говори  шта је са снајпером и где су муџахедини.

Ову мрачну ситуацију прати ТВ спот о нападима на новинаре, где видимо неког  параноичног мученика који се плаши и сопствене сенке. Од страха он не може да  прође улицама – напросто, опасност вреба са свих страна. То вам је као када  гледате црну хронику на телевизији и онда не смете да изађете на улицу, јер ће  вас прегазити пијани возач, пашће вам део фасаде на главу, рикошетираће метак  од Нове године, бићете сведок пљачке банкомата и кафанске туче, а нелечени  психопата у убилачком походу из комшилука баш вреба пред вашим вратима.

У двадесетогодишњем новинарском раду, који можете посматрати као 20-година  константних претњи, верујте, научио сам следеће. Није као у споту. Могу да вам  добацују на улици, гребу кључем кола (без обзира на марку, боју и старост),  ломе ретровизоре и савијају брисаче, пишу претеће поруке, мејлове или убацују у  сандуче, пишу по вратима, шаљу СМС поруке, зову телефоном са непознатог броја  или иностранства, упорно и досадно, сачекују испред посла, коче нагло пред вама  када шетате децу – али научио сам следеће. Полицији увек пријављујете догађај  када се већ деси, а основни циљ који претњама желе да постигну јесте управо  оно што видите на реклами – да постанете параноични. Полиција ће брзо утврдити  ко је лудак који хоће да постави 14 килограма експлозива потпредседнику владе,  дакле реаговаће на намеру, ма како сулуда била, али новинари ће увек прво да  попију батине. Зато би лепо за промену једном – новинарима макар током локалних  избора у Бачком Грачацу – гарантовати безбедност.

ПС: Ево неколико пристојнијих СМС порука за "Буђење" из децембра. Ништа
страшно. "Једите говна, стоко усташка. Србија вас је провалила. Летите ускоро." "Курветино, видећеш ускоро шта Србија мисли о теби." "Стоко неваспитана, једи говна поганим устима. Ускоро ћете бити у затвору,  поганијо лоповска." "Видећете шта вам следи кад иструнете у затвору, битанге." "Вратите нам наш лепи јутарњи програм, бандо усташка. Иди на ХРТ па њима пуши урац, курветино."


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси