Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пантић убијен због цементаре?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 12. 2013.

Аутор: В. Мијатовић Извор: Вечерње новости

Пантић убијен због цементаре?

Полицијска белешка и званично је потврдила да је Зоран Јањушевић, некадашњи саветник премијера Зорана Ђинђића, одбио да на тзв. детектору лажи говори о случају убиства новинара „Новости“ Милана Пантића. Полиграфско испитивање је одбио и Немања Колесар, својевремено члан кабинета председника Владе и председник УО Цементаре „Нови Поповац“.

Јањушевић је, наиме, демантовао вест да је одбио полиграфско испитивање, која је потекла од Комисије за истрагу убистава новинара. Међутим, Веран Матић, председник комисије, јуче је саопштио да постоји званична полицијска белешка о Јањушевићевом исказу, као и још једна о томе да је након давања изјаве одбио полиграфско испитивање, са аргументом да је већ рекао све што је знао.

- Из ове службене белешке се види да нисам дао никакву лажну изјаву из „личних разлога“ као и да ова чињеница не потиче из Комисије, већ из документа МУП Србије - рекао је Матић.

Полицијска истрага, која је интензивирана од почетка године и оснивања Комисије за истрагу убистава новинара, указала је да је Пантићево убиство највероватније повезано са његовим истраживањима о злоупотребама у данашњој Цементари „Холцим“, непосредно пре њене приватизације. Постоје индиције да је Пантић спремао још један текст о малверзацијама и да га је управо то коштало живота. Наводно, мотив за убиство био је да се заустави објављивање чланка који је у том тренутку писао, који би разоткрио многе појединости и отворио велику аферу.

Одлука о приватизацији „Новог Поповца“ донета је априла 2001. године, а тендер расписан у јулу, само месец дана након што је Пантић убијен. На једној од седница Управног одбора Цементаре, поред Колесара, који је био председник УО, присуствовао је и Јањушевић, у својству саветника председника Владе Србије. Јањушевић и Колесар касније су доведени у везу са малверзацијама у продаји фабрике цемента. Њих двојица били су осумњичени да су злоупотребили службени положај у овом купопродајном процесу. Тужилаштво је тврдило да су умешани у договор са будућим купцем, „Холцимом“, да њихово предузеће „Брајтенбургер“ буде проглашено за најповољнијег купца. Заузврат је наводно, у неколико наврата, уплаћено око два милиона долара на рачун фирме „Мајрон сејлс лимитед“ са Сејшелских острва, чији је власник Јањушевић. Истрага је трајала дуже од пет година, али је тужилаштво обуставило у децембру 2010. године због недостатка доказа.

Пресретање разговора

Инспектори су први пут почели да анализирају телефонске разговоре обављане у Јагодини уочи, током и непосредно након убиства Милана Пантића. Посао је, сазнајемо, веома опсежан и отежан због малог броја централа мобилне телефоније.

И даље нису сигурни да ли ће, на основу листинга, успети да лоцирају укључене у организацију и извршење овог злочина и повежу их. Иначе, да је било пропуста у свим ранијим истрагама, показује и чињеница да до ове године никада нису проверавани листинзи Пантићевог мобилног телефона.

Познате убице?

Полиција има озбиљна сазнања о томе ко су највероватнији непосредни извршиоци убиства. Реч је о двојици плаћених убица, од којих је један на слободи у иностранству, док други већ издржава вишедеценијску казну затвора.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси