Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јањушевић: Нисам одбио полиграф
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 12. 2013.

Аутор: Ј. Лукач Извор: Данас

Јањушевић: Нисам одбио полиграф

Некадашњи саветник у Влади Србије Зоран Јањушевић оштро је одбацио информацију да није пристао на полиграфско тестирање у истрази убиства новинара Милана Пантића и доставио Данасу службену белешку о разговору који је обављен са њим у полицији 4. октобра ове године и где се полиграф не помиње.

 

Са друге стране, у Комисији за истину о убијеним новинарима остали су при информацији да је Јањушевић одбио полиграфско тестирање и у посебном саопштењу навели да је о томе било речи након што је Јањушевић потписао службену белешку.

Напоменуто је да чланови Комисије не спроводе истраге, већ полиција и БИА.

- Лажна информација да сам одбио полиграфско испитивање у случају убиства новинара Милана Пантића је управо потекла од Комисије за испитивање убиства новинара чији је председник Веран Матић, а не од полиције. Овакво давање лажних информација за такво гнусно кривично дело у коме је невини човек изгубио живот, по мени може бити мотивисано само личним разлозима. Ако није реч о личним разлозима, нека Матић као председник Комисије објасни из којих разлога је дата таква лажна информација медијима током трајања истраге, изјавио је Јањушевић.

Додао је и да „свака службена белешка садржи и питање о полиграфском испитивању ако га је било“.

Према Јањушевићевим речима, некадашњи шеф кабинета премијера Зорана Ђинђића и председник УО цементаре „Нови Поповац“ Немања Колесар „добио је копију службене белешке у којој пише да је одбио полиграфско испитивање“.

Јањушевић је Данасу доставио копију „Службене белешке о обавештењу примљеном од грађана“, у којој се наводи да је у просторијама Управе криминалистичке полиције у Београду, са њим обављен разговор 4. октобра ове године. Сем Јањушевићевих личних података, и потписа полицајаца који су са њим обавили разговор, као и време проведено у испитивању - 11 до 13 сати, белешка садржи следећу Јањушевићеву изјаву:

„Поводом кривичног дела убиства новинара Милана Пантића из Јагодине, могу да изјавим да сам први пут чуо за исто тек 2002. године, кад сам од стране Владе РС именован за члана Савета за државну безбедност.

Конкретно, једна од тачака на дневном реду на Савету на којем сам ја координирао су била и два убиства - новинара Славка Ћурувије и Милана Пантића. На месту члана Савета сам био од новембра 2002. до септембра 2003. године. Колико се сећам, тема убиства новинара је била на сваком састанку Савета, али се није много одмицало у раду и истрази до смене (Милорада) Брацановића и Владе Драгићевића.

На Савету којим сам ја руководио, од заинтересованих чланова највише се истицао Жарко Кораћ, који је увек постављао питања и залагао се да се наведена убиства што брже расветле. То је све што имам да изјавим везано за убиство новинара Милана Пантића“, рекао је Јањушевић у полицији, према документу који нам је доставио и који не садржи ништа више сем наведеног.

Са друге стране, Комисија за истину о убијеним новинарима је саопштила да је према полицијском извештају након што је захтевао и добио копију белешке, Јањушевићу понуђен и полиграф на који није пристао.

- У документу Службена белешка који је заведен у Управи криминалистичке полиције под бројем КУ: - 259/01-ЈА1460 од 04.10.2013, коју је сачинио руководилац Радне групе каже се између осталог: „... Јањушевић је изнео своја сазнања, у вези чега је сачињена белешка о обавештењу примљеном од грађана, КУ 259-1. „У 13 сати завршено је обављање разговора, Јањушевићу је прочитана службена белешка, на коју он није имао примедби и коју је уредно потписао и један примерак белешке и добио. Након тога, од стране руководиоца радне групе Јањушевићу је понуђено полиграфско тестирање, што је исти одбио, објаснивши да је сва своја сазнања већ претходно изнео и да нема ништа друго, од већ реченог да дода“ - наводи се у саопштењу Комисије.

„Ова службена белешка је званичан документ МУП-а Србије. Из ње је јасно да је Зоран Јањушевић одбио полиграфско испитивање. То такође потврђује да председник Комисије није дао „лажну изјаву“ из „личних разлога“ као и да ова чињеница не потиче из Комисије, већ из документа МУП-а Србије.Тако јасно отпадају све инсинуације о мотивима за објављивање ове информације на које се позива господин Јањушевић“, додаје се даље у саопштењу Комисије.

Посебно се истиче и то да чланови Комисије нису ти који воде истрагу, нити одлучују о могућности да неко буде испитан на полиграфу.

„Предистражне радње спроводе радне групе састављене од професионалних полицајаца МУП-а Србије, којима у одређеним случајевима помажу припадници БИА. Комисија не одлучује о начину вођења истраге, ко ће бити саслушан и коме ће бити понуђено полиграфско испитивање. У свом послу радне групе су потпуно аутономне и за свој рад одговорне директору полиције који их је именовао“, истиче се у саопштењу Комисије за истину о убијеним новинарима.

Хронологија

Зоран Јањушевић је доставио Данасу и копију решења по коме је од 17. априла 2002. распоређен на рад на одређено време у Генералном секретаријату Владе Србије, на место саветника почев од 1. априла те године, са потписом и печатом тадашњег секретара Владе Маје Васић.

Како је навео, тај документ показује да он никакве везе не може да има са приватизацијом фабрике цемента „Нови Поповац“ код Параћина, с обзиром да је тендер за цементару расписан у јулу 2001.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси