Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лист кажњен за текст од пре 19 година?!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 12. 2013.

Извор: Бета, Мондо

Лист кажњен за текст од пре 19 година?!

Уредник и недељник "Светлост", који више не излази, морају по пресуди да плате 790.000 динара за текст објављен јуна 1994. године.

Апелациони суд у Крагујевцу пресудио је да уредник Мирослав Јовановић и недељник "Светлост", који више не излази, плате 790.000 динара због текста који је објављен пре 19 година и штете коју су претпрели власници једне приватне апотеке, саопштено је данас у Крагујевцу.

Суд је изрекао казну Јовановићу и недељнику "Светлост" за материјалну и нематеријалну штету по тужби приватних тужилаца који су тражили више од 22 милиона динара. Ради се о тексту који је под називом "Отимање" објављен 9. јуна 1994 године, када је одговорни уредник "Светлости" био Мирослав Јовановић.

Јовановић, данас уређује недељник "Крагујевачке новине" основане 2009. године, а "Светлост" је уписана у Агеницији за привредни регистар, али новине под тим именом више не излазе.

На конференцији за новинаре, Јовановић је рекао да ће износ за плаћање по пресуди достићи близу милион динара уз судске трошкове и затезну камату.

Он је навео да је у правоснажној пресуди спорно то што суд није примењивао Закон о информисању из 90-их године, према којем се тужба за накнаду штете може да поднесе само против оснивача или издавача јавног гласила, што је у конретном случају било Новинско и
графичко предузеће "Светлост" из Крагујевца.

"Та врста одговорности по тада важећем закону није падала на појединца, уредника или новинара", рекао је Јовановић и навео да се због тога очекивало да таква тужба буде одбачена али је суд уважио други закон.

Он је оценио да је пресуда "брука за правосуђе" због дужине трајања процеса, као и чињенице да се суд никада није ни покушао да се бави истинитошћу навода у новинарском тексту.

"На старту се пошло од тога да је неистина добила публицитет и да је нанета штета приватним тужиоцима, власницима апотеке", рекао је Јовановић.

Он је навео да постоје два правна лека у овом случају - да се поднесе жалба Уставном суду или захтев за ревизију Врховном касацином суду.

Споран текст је заправо белешка новинара "Светлости" настала на основу приче Крагујевчанина који је у приватној апотеци за свог оца куповао цитостатике који су тада коштали 900 марака. Лекова није било у болници.

После треће куповине, како је испричао Крагујевчанин, приметио је да се ради о лековима из хуманитарне помоћи за које не добија рачун и да се неко богати на нечијој муци. Наредну кутију цитостатика, који су у међувремену поскупели на 1.300 марака, није могао да плати.

Оставио је личну карту и отишао у Тужилаштво да се пријави због крађе, где му је саветовано да све пријави полицији али нико није преузео тај случај.

Након тога у апотеци су се са њим договорили да цео догађај прећути и да ће му заузврат поклонити још једну терапију лекова. После недељу дана су му саопштили да су пронашли папире којима могу да се покрију и да ће он морати да плати 1.300 марака, испричао је тај Крагујевчанин пре 19 година.

 

Коментари (1)

Остави коментар
чет

19.12.

2013.

Živojin Cvetković [нерегистровани] у 15:10

GDE JE TAJ PRAVNI LEK

S obzirom na ugled koji ima Pravosudni sistem Srbije i koji kao takav opstaje dugi niz godina,bez obzira na reforme koje se povremeno čine,nije,nu u kom slučaju,nikakvo iznenađenje za javno mnjenje ovog naroda da je Apelacioni sud u Kragujevcu doneo presudu,već,posle 19 godina trajanja " Mentalno šok terapije " u cilju izlečenja ne samo novinara Miroslava Jovanovića,već (kao nauk ) i celokupnog srpskog novinarstva od prava na slobodno i istinito obaveštavanje javnosti o devijacijama koje se događaju ,među nama.
Ako novinar biva žrtva ( i to od strane institucije kao što je Sud ) prihvaćenog prava za slobodno i istinito izražavanje ,sa obiljem neoborivih argumanata,o uočenim devijacijama,kao i pravo na slobodu mišljena na osnovu svoje savesti,kako i na koji način,s kojim pravom,možemo očekivat promane u moralnom poimanju kvaliteta naše društvene zajednice.
Zbog ovakvih pojava u Pravosudnom sistemu Srbije,ne treba se čuditi što broj predmeta iz Srbije koji čekaju na preliminarno ispitivanje,u Evropskom sudu za ljudska prava iznosi 38200 predstavki.
A ,ako uopšte može može biti ža utehu,novinaru i danas glavnom uredniku nedeljnika " Kragujevačke novine " predložio bih ga za Ginisovu knjigu rekorda,u poglavlju " Srbi u knjizi ",s obzirom da je i on postavio rekord ( do duše ne bog zna kako srećan ) u " mentalno šok terapiji " pod pokroviteljstvom Pravosudnog sistema Srbije.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси