Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Медијски радници против Нацрта нове уредбе о ауторским и сродним правима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 12. 2013.

Аутор: И. Б. Извор: Вечерње новости

Медијски радници против Нацрта нове уредбе о ауторским и сродним правима

На јавној дебати о промени Закона о ауторским и сродним правима, одржаној јуче у Медија центру у Новом Саду, донет је закључак да постојећи закон не треба никако мењати, јер, за разлику од Нацрта новог закона, у потпуности штити права аутора.

Председник Фото асоцијације Војводине, који је уједно и фото-репортер "Новости", Дарко Дозет, рекао је да се штитећи постојећи закон штите и радна места медијских радника.

- Споран је члан 1. Нацрта предлога који предвиђа широко постављену дефиницију, а по којој се под ауторским делом не сматрају дневне новости и друге вести које имају карактер медијских информација - нагласио је Дозет.

Оправдање за такав предлог, по његовом мишљењу, законодавац налази у Бернској конвенцији, међутим, тај члан на који се позива има другачију формулацију и она се не примењује на дневне новости и разне вести које имају карактер обичних извештаја из штампе.

Учесници дебате су се сложили да је, ако је законодавац хтео да закон прилагоди Бернској конвенцији, требало да га препише од речи до речи, као што су то урадили законодавци других земаља.

Јавној расправи присуствовали су представници Удружења спортских новинара, Фото асоцијације Војводине, УЛУПУДС, Фото савеза Србије, Удружења новинара Србије, Центра за истраживачко новинарство, који су подржали примедбе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси