Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јањушевић и Колесар одбили полиграф за случај убиства Пантића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 12. 2013.

Аутор: Ј. Лукач Извор: Данас

Јањушевић и Колесар одбили полиграф за случај убиства Пантића

У раду Комисије за истину о убијеним новинарима на детектору лажи испитано је 10 особа, а међу онима који су одбили дају исказ на полиграфу су и Немања Колесар и Зоран Јањушевић, везано за случај убијеног новинара Милана Пантића из Јагодине.

 

Ово је речено Данасу у Комисији поводом захтева нашег листа за информацијом колико је у раду комисије било „полиграфисања“ и посебно да ли је неко испитан у вези са Пантићевим убиством.

Дописник Вечерњих новости из Јагодине убијен је 2001. ударцем у главу у улазу зграде у којој је становао, писао је о више локалних привредних афера, међу њима и о цементари у Поповцу, због чије приватизације је против Колесара и Јањушевића вођена истрага.

У Комисији за истину о убијеним новинарима, потврђују да је, као и у случају Славка Ћурувије, и у истрази Пантићевог убиства, било испитивања на „детектору лажи“.

- У истрази убиства Пантића полиграфским испитивањем обухваћена су лица за која су постојала сазнања да поседују информације везане за само убиство, налогодавца и организовање. Овим начином испитивања обухваћена су сва лица која су пристала на тест, што је и законска могућност, али један број лица није. Међу њима се налазе и Немања Колесар, као и Зоран Јањушевић који су одбили овакав начин проверавања њихових исказа датим пред полицијом, наводе у Комисији.

Од почетка рада Комисије у јануару ове године полиграфисано је 10 лица, чији су искази поред теста проверени и другим оперативним методама.

Како се напомиње, резултати тестирања на полиграфу не узимају се као априори тачни, посебно у ситуацијама када лице „прође“ тест, већ се применом других метода проверавају сви наводи исказа. У случају Пантић, у Комисији се тренутно ради на свеукупној анализи и вештачењу телефонског саобраћаја за јун 2001. године.

У децембру 2010. године Виши суд у Београду обуставио је истрагу против Колесара, Јањушевића и још двојице осумњичених да су злоупотребили службени положај у приватизацији фабрике цемента „Нови Поповац“ код Параћина. Претходно, истрага против Колесара, Јањушевића, Дарка Крижана и Мирољуба Јаковљевића вођена је пет и по година и окончана крајем 2009, када је тужилаштво одлучило да нема довољно доказа за подизање оптужнице.

У јануару 2002. је 70 одсто капитала цементаре „Нови Поповац“ код Параћина, преузела швајцарска компанија Холцим, за 52,5 милиона долара. Претходно, у време расписивања тендера за продају цементаре, председник Управног одбора био је Колесар, а Јањушевић запослен у кабинету премијера Зорана Ђинђића.

Тендер за цементару је према доступним информацијама расписан у јулу 2001. месец дана након Пантићевог убиства. Међутим, ту су индиректно учествовали и људи из финансијског круга који су дотад на споран начин пословали са цементом, о чему, према наводима из истраге, могу да се нађу индиције у Пантићевим текстовима.

Привођени недавно

Зоран Јањушевић и Немања Колесар су у последњих годину дана провели по пар месеци у затвору због других истрага.

Јањушевић је крајем 2012. био два месеца у притвору због истраге злоупотреба у фирми „Карго логистички центар“, а у поступку је сведочио и Милан Јанковић, алијас Филип Цептер, као оштећена страна.

Колесар је био у притвору од априла до јуна ове године због истраге приватизације смедеревске железаре „Сартид“.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

18.12.

2013.

Александарanonymous [нерегистровани] у 13:26

Прочитани сте, доста!

Опет замајавање јавности! Када властима устреба да покажу да "нештио раде" измисле шта би још, после толио година од убиства Ћурувије и Пантића, требало учинити. Чудим се само Верану Матићу, што се придружио екипи која се руга интелигенцији овога народа. Дакле, власти нису откриле ко је убио Ћурувију! Власти нису откриле ко је убио Милана Пантића! Колико им мандата још треба?
Зато, престаните да нас и даље обмањујете да сте "на трагу", да "недостаје још само детаљ", да ће "бити хапшење". Прочитани сте. Одавно.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси