Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Нови Кодекс новинара Србије о антикорупцији у медијима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 12. 2013.

Извор: Бета

Нови Кодекс новинара Србије о антикорупцији у медијима

Независно удружење новинара Србије (НУНС) представило је данас у Новом Саду нови Кодекс новинара Србије, који је допуњен одредбама о антикорупцији и сукобу интереса у медијима.

 

Члан групе која је радила на допуни Кодекса новинара Златко Минић казао је на конференцији за новинаре да су новим одредбама прописана правила у вези са примањем поклона од компанија, финасирањем путовања и извештавањем са њих, као и правила о финансирању сусрета и догађаја.

"Сада судови части оба удружења могу да поступају у случају кршења одредби Кодекса. Раније се могло десити да новинари раде у сукобу интереса, приме поклоне или поступе неетично, јер није било препорука и одредби које су то браниле. Самим тим суд части такве ситуације није могао ни да санкционише", казао је Минић.

Он је додао да је као допуна Кодексу додат и низ препорука редакцијама, као што је предлог да оне усвоје своје "интерне етичке кодексе" који ће додатно разрадити оно ссто је сада дато у општим цртама.

Генерални секретар НУНС-а Светозар Раковић казао је да су Кодекс иновирала два удружења - НУНС и Удружење новинара Србије.

Нови  Кодекс преведен је на девет језика националних мањина - албански, босански, бугарски, мадјарски, ромски, румунски, русински, словачки и хрватским језику, уз помоћ Министарства културе и Мисије ОЕБС-а.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси