Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Селаковић: Брзо пронаћи и казнити нападаче на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 12. 2013.

Извор: Бета

Селаковић: Брзо пронаћи и казнити нападаче на новинаре

Министар правде Никола Селаковић осудио је данас напад на новинаре телевизија Б 92 и Прва током избора у општини Оџаци и изразио наду да ће починиоци ускоро бити пронађени и кажњени.

"Свака врста напада на новинаре апсолутно је неприхватљива. Влада Србије је врло јасно показала свој став према новинарима формирањем истражног тима за откривање убица новинара и декриминализацијом клевете", рекао је Селаковић  новинарима у Врховном касационом суду.

Упитан о наводима медија да су у јушерањим инцидентима у Оџацима учествовали и активисти Српске напредне странке, чији је Селаковић функционер, он је одговорио да "не зна ништа о томе" и да би последњу реч требало да дају правосудни органи.

Новинари и сниматељи телевизија Б92 и Прва јуче су нападнути док су снимали инциденте на гласачким местима у општини Оџаци у Војводини, где су одржани локални избори.

Новинарка Јована Штетин рекла је агенцији Бета да су физички нападнути док су снимали тучу испред једног бирачког места у Бачком Грачацу.

"Стигли смо на лице места када је то бирачко место било затворено због туче. Снимали смо кошкање испред бирачког места, које је још трајало, након чега су почели да нас псују и да физички насрћу на нас", казала је Јована Штетин.

По њеним речима, спасла их је полиција која је окружила новинарске екипе и тако их заштитила.

Поред Јоване Штетин, нападнут је и сниматељ ТВ-Б92 Дејан Гољевац, као и новинарка и сниматељ ТВ Прве, Биљана Гаврић и Лазар Вукадиновић.

АНЕМ осудио напад на новинаре у Оџацима

Асоцијација независних електронских медија данас је најоштрије протестовала поводом напада на новинарске екипе, чланице АНЕМ ТВ Б92 и ТВ Прва током извештавања о инцидентима на локалним изборима у Оџацима.

АНЕМ је указао да је извештавање о изборном процесу један од најосетљивијих медијских послова и да се медији у Србији већ годинама често апсолутно неоправдано оптужују за пристрасност и фаворизовање једних или других политичких опција на изборима.

Како наглашавају из Асоцијације, оно што је специфично за напад у Оџацима јесте то да су насилници покушали да спрече да се о прекиду гласања на једном од бирачких места уопште извести.

У саопштењу АНЕМ наводи се да су чланови новинарских екипа Јована Штетин и Дејан Гољевац са ТВ Б92 и Биљана Гаврић и Лазар Вукадиновић са ТВ Прва, нападнути испред бирачког места у Бачком Грачацу, где су дошли након објављивања информације да је гласање у Грачацу прекинуто због туче страначких активиста.

Новинаре је од директног физичког напада пред самим бирачким местом заштитила полиција, али им је и саветовала да се удаље пошто није могла да гарантује да ће одбити и следеће насртаје који су могли да уследе, пише у саопштењу.

Изборни процес у демократском друштву незамислив је без стварања услова у којима медији о том процесу несметано извештавају, а грађани добијају све релевантне информације о процесу који чини сам основ и суштину демократије, пише у саопштењу.

Напад на новинаре који прате изборни процес, а посебно физички напад који је таквог интензитета да ни полиција не може да гарантује да ће га одбити, недопустив је у демократском друштву какво Србија претендује да буде, наведено је из АНЕМ-а и наглашено да та асоцијација зато позива све привржене демократизацији земље да инцидент најоштрије осуде и солидаришу се са новинарима и медијима.

АНЕМ такође од надлежних захтева да истражи све околности везане за напад на телевизијске екипе у Бачком Грачацу а одговорне изведе пред лице правде, како се овакве ствари више никада не би поновиле.

Нападе на новинарске екипе које су извештавале о инцидентима на локалним изборима у Оџацима јуче је осудила и ТВ Б92.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси