Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Селаковић прогласио победнике у симулацији суђења
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 12. 2013.

Извор: Танјуг

Селаковић прогласио победнике у симулацији суђења

Министар правде и државне управе Никола Селаковић прогласио је синоћ победнике Регионалног међународног студентског такмичења из области међународног медијског права за Југоисточну Европу и најавио специјализацију правосуђа у тој области.

 

Победник у општем делу такмичења је тим Правног факултета у Загребу, који је однео победу и за најбољу тужбу и одговор на тужбу.

Другопласирани на такмичењу је тим са Правног факултета универзитета у Нишу, а за најбољег говорника проглашен је студент права из Грчке Георгиос Григо Виодс.

Министар правде је честитао студентима и подсетио да је 10. децембра обележен Дан људских права и 65. рођендан Универзалне декларације о људским правима (1948), чији члан 19 прокламује и штити слободу говора као један од камена темељаца демократије, а уједно је и темељ управо завршеног такмичења.

Селаковић је указао да је церемонија проглашења одржана у Резиденцији Карађорђевића јер је краљ Петар I Ослободилац “човек који је потписао 1. Закон о слободи штампе у овом делу Европе још 1906. године.”

Тај закон, како је навео министар, имао је смао један члан који је гласио “Штампа у Србији је слободна”.

Селаковић је том приликом нагласио да је Министарство ове године одлучило да посебну пажњу посвети медијском праву тиме што је прописало да ће предмети из те области убудуће бити расправљани пред, за то посебно одређеним судом.

Према његовим речима, на тај начин Министарство жели да омогући преко потребну специјализацију наших судија, увећа и побољша њихове капацитете, као и да им обезбеди неопходан простор за сопствено усавршавање у овој области, а све то на општу добробит.

“Желели смо да дође до уједначавања судске праксе у овој области како бисмо обезбедили правну сигурност, правну сигурност која штити слободну јавну реч од свих нелегитимних притисака, било јавних било приватних, било политичких, било економских. Најзад, желели смо да медијском праву дамо место које заслужује”, рекао је Селаковић.

Учеснике такмичења на завршној церемонији поздравио је и принц Александар II Карађорђевић, као и декан Правног факултета у Београду Сима Аврамовић.

Победници овог такмичења пласирали су се на светко такмичање у симулацији суђења у области медисјког права које ће наредне године бити одржано у Оксфорду.

Такмичење које је по други пут одржано у Београду, окупило је 40 такмичара и тренера, као и преко 30 судија - стручњака за медијско право из девет земаља региона.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси