Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Масовне туче у Оџацима, пребили чак и девојку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 12. 2013.

Аутор: Милан Лакетић Извор: Блиц

Масовне туче у Оџацима, пребили чак и девојку

Туче, интервенције полиције, куповина гласова и међусобне оптужбе политичких странака обележили су јучерашње локалне изборе у општинама Вождовац, Оџаци и Костолац. По атмосфери каква је владала претходних недеља, могло се претпоставити да ће ови избори бити све само не демократски.

У Месној заједници Бачки Грачац у Оџацима на једном бирачком месту дошло је до опште туче у којој је једна девојка повређена.

Гласање је било прекинуто на сат времена, полиција је интервенисала и најавила да ће због нарушавања јавног реда и мира бити поднете одговарајуће кривичне пријаве.

Српска напредна странка је саопштила да је повређена девојка њихова активисткиња и да је после инцидента пребачена у болницу.

Нешто касније непознате особе сачекале су Стевана Цвјетковића, председника Месног одбора Српске радикалне странке у Бачком Грачацу, изударале га песницама по глави, селе у аутомобиле и побегле, а Цвјетковићу је указана лекарска помоћ.

На самом гласачком месту није било никаквих инцидената, али смо у бирачком одбору чули да је пред улазом дошло до туче - изјавила је за “Блиц” Вера Тојагић, председница бирачког одбора. До блиског сусрета и физичког обрачуна присталица две најутицајније странке, ДС и СНС, дошло је око подне у Богојеву, речено је у сомборској полицијској управи.

Демократска странка је саопштила да је у Оџацима био присутан велики број батинаша који агитују за СНС, као и да до појединих бирачких места бирачи не могу да прођу уколико се претходно не легитимишу код ових особа које у списковима проверавају да ли ти грађани гласају за СНС.

Осим службених аутомобила јавних предузећа из Новог Сада, улице Оџака врве од црних аутомобила и џипова са регистрацијама из целе Србије.

У Богојеву је нападнута породица члана бирачког одбора из ДС и једна особа је након лекарског прегледа упућена у болницу у Сомбор - наводи ДС. Политички аналитичар Дејан Вук Станковић каже за “Блиц” да га не изненађују инциденти на локалним изборима.

Реч је вероватно о споју атмосфере у којој су локални избори питање живота и смрти за странку - наводи Станковић.

До 18 сати на београдској општини Вождовац гласало је 30 одсто бирача, а у Оџацима излазност до 18 сати била је 58, 94 одсто. На изборе у општини Костолац до 15 сати изашло је 36,9 одсто.

Нападнути новинари ТВ Б92 и ТВ Прве

Новинари и сниматељи телевизија Б92 и ТВ Прве фи зички су нападнути док си снимали инциденте на гласачким местима у Оџацима. Новинарка Јована Штетин је испричала да су их напали док су снимали тучу испред бирачког места у Бачком Грачацу.

Стигли смо на лице места када је то бирачко место било затворено због туче. Снимали смо кошкање које је још трајало, након чега су почели да нас псују и да физички насрћу на нас - казала је она

Педесет ухапшених због куповине гласова

Полиција у Сомбору је током претходне недеље привела више од 50 особа осумњичених да су куповали гласове на локалним изборима у Оџацима. У петак је приведен Бранислав Швоња, бивши кандидат за градоначелника Новог Сада и Задра.

Новосадски одбор СНС наводи да је Швоња, председник Српске демократске странке, “већ дуже време продужена рука ДС-а преко којег се Бојан Пајтић незаконитим средствима бори против СНС”. Међутим, Мирослав Васин, председник војвођанског дела ДС, каже за “Блиц” да ДС нема ништа са Швоњом.

Приведени су Оџачанима за глас обећавали од три до пет хиљада динара. Правили су спискове сигурних гласача и давали им капару од 1.000 динара. Остатак је требало да добију након што неко од њихових активиста, најчешће посматрача или чланова бирачких места, потврди да је “исправно” гласао.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси