Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Истраживање: Млади незадовољни квалитетом медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 12. 2013.

Извор: Бета

Истраживање: Млади незадовољни квалитетом медија

Истраживање у коме је учествовало око 2.500 средњошколаца показало је да су млади незадовољни квалитетом медија, као и да оцењују да у Србији нема независних медија, а ни оних који би смели да објаве "апсолутно све".

 

Средњошколци из читаве Србије, учесници истраживања спроведеног у октобру и новембру у организацији Медијске коалиције у Кампањи за медијску писменост, сматрају да су у стању да препознају манипулацију и да медији утичу на начин размишљања других у њиховој околини, али да су они лично имуни на тај утицај.

Према резултатима анкете, чак 79 одсто средњошколаца тврди да не гледају "ријалити" програме, укупни утицај медија оцењују као релативно мали, а најутицајнији међу медијима за њих су Интернет, друштвене мреже и телевизија, док се најмање информишу преко недељника и радија.

Анкетирани примећују негативан утицај медија на младе, посебно због указивања значаја "старлетама". Такође, они су незадовљни начином на који су представљени у медијима, јер се акценат ставља на негативне а не на позитивне примере.

Потпредседник Независног удружења новинара Србије Драган Јањић поручио је на трибини "Моћ медија и млади" да је важно да младе генерације нуаче што више о медијима и схвате каква је њихова манипулативна моћ, поготово у Србији где се медијска сцена "не може похвали уређеношћу".

Државна секретарка у Министарству културе и информисања Гордана Предић упозорила је на низак ниво медијске писмености у Србији. Додала је да је Министарство због тога инсистирало, да се медијска писменост уврсти у образовне програме.

"Са младима је најлакше манипусати, јер немају широко знање, али и са старијима који су недовољно обавештени и због тога нам је неопходна доградња медијске писмености", рекла је Предић.

Јањић је указао, да теба подсетити на пропусте у раду новинара и јер нико од њих, пре објављивања, није проверио изјаву хрватског новинара Домагоја Маргетић, који је саопштио да је Европска комисија тражила хапшење бившег минисра Млађана Динкића.

Према његовим речима није добро што су новинари слепо пренели изјаву "једног високог функционера" да је у акцији "Гром" заплењено дроге за читав Мексико, а нађена су 22 килограма што је недовољно и за Дорћол.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси