Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Средњошколци мисле да нема независних медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 12. 2013.

Извор: Танјуг, Мондо

Средњошколци мисле да нема независних медија

Истраживање које је обухватло велики број средњошколаца показало је да су млади незадовољни квалитетом медија и да је њихов утисак да у Србији нема независних медија, и да они чак често само стварају привид информисања.

 

Истраживање је спроведено у октобру и новембру у оквиру кампање за медијску писменост коју спроводи Медијска коалиција уз финансијску помоћ Америчке агенције за међународни развој, а на основу одговора 2.453 ученика средњих школа утврђено је да млади тог узраста предоминантно сматрају да препознају манипулацију и да медији утичу на начин размишљања других у њиховој околини, али да су они сами на тај утицај имуни.

Чак 79 одсто тврди да не гледају ријалити програме, укупни утицај медија на људе оцењују као релативно мали, а најутицајнији међу медијима за њих су Интернет, друштвене мреже и телевизија.

Млади такође у великом проценту примећују негативан утицај медија на младе, посебно придавањем пажње "старлетама", али и негодују због начина на који су представљени у медијима, јер се акценат ставља на инцидентне појаве, а не на позитивне примере.

У оквиру пројекта "Моћ медија и млади" данас је одржана и трибина на којој су у разговору са ученицима разматрани резултати овог истраживања, а државна секретарка у Министарству културе и информисања Гордана Предић је том приликом упозорила на веома низак ниво медијске писмености у Србији, због чега је, како је објаснила, потреба за медијским описмењавањем постала интегрални део Медијске стратегије.

Министарство културе и информисања је зато, како је рекла, инсистирало, дајући мишљење о нацртима закона којима се регулише образовање одраслих и омладине, да се медијска писменост уврсти у образовне програме.

"Са вама је најлакше манипусати, јер немате широка сазнања о многим стварима, али може се манипулисати и старијима који имају довољно искуства, али нису довољно обавештени о неким стварима, због тога нам је неопходна доградња медијске писмености", рекла је Предић.

И потпредседник Независног удружења новинара Србије Драган Јањић рекао је ученицима београдских средњих школа да је важно да као млади науче што више о медијима и схвате да постоји њихова манипулативна страна, посебно у Србији где медијска сцена не може да се похвали уређеношћу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси