Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Данак укинуо музику: Телевизија пушта само читуље и цвркут птица!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 12. 2013.

Аутор: Силвија Сламниг Извор: Курир

Данак укинуо музику: Телевизија пушта само читуље и цвркут птица!

Радио-телевизија Куршумлија више не пушта музику и уместо ње емитује умрлице и обавештења о годишњицама и парастосима. То су урадили јер им је било прескупо да плаћају екстремно високе намете Организације музичких аутора Србије (СОКОЈ) и Организације произвођача фонограма Србије (ОФПС), такозвани музички динар.

Избацили музику

Уредник програма РТВ Куршумлија Славко Савић каже за Курир да су од почетка рада, пре 20 година, редовно измиривали све накнаде организацијама СОКОЈ и ОФПС.

Цвркут птица

- Међутим, после увођења екстремно високих намета, нисмо више могли да то поднесемо и решили смо да нађемо неку алтернативу. Потпуно смо избацили музику. Уместо музичких поздрава и жеља, увели смо последње поздраве умрлима. Скенирамо читуље и последње поруке и њих емитујемо - прича за Курир Савић.

Он додаје да су се снашли и кад је реч о рекламним спотовима.

- За рекламе користимо само „еколошке тонове“ са цвркутом птица, жубором потока, фијуком ветра и слично. Не пуштамо никакву музику, али упркос томе СОКОЈ и ОФПС нам и даље редовно шаљу накнаду за емитовање музике. Тужили су нас што последњих година нисмо плаћали пуну накнаду по новом режиму, према којем је СОКОЈ тражио чак 46.000 динара, иако је нама цео годишњи бруто промет тек два милиона динара. РТВ Куршумлија није избегавала плаћање чак и кад су повећали намет. Редовно смо уплаћивали износ по старом систему, 2,5 одсто од бруто промета по завршном рачуну, тужили су нас због те разлике - објашњава Савић.

Он додаје да је СОКОЈ изгубио тужбу, али су се жалили Вишем апелационом суду у Београду.

Тужни
Народ пати за музиком


Људима у Куршумлији који су навикли да на овој телевизији слушају музичке жеље и поздраве недостаје музика.

- Откако немамо музику, људи не могу да се веселе. Сваки сат слушају ко је умро и гледају умрлице. То човека додатно узнемири, али шта ћемо. Много је људи помрло последњих година, скоро 2.500 душа. Породица дође, донесе умрлицу, ми је скенирамо и објавимо док спикер износи покојникове податке - кажу у РТВ Куршумлија.

Коментари (2)

Остави коментар
сре

09.04.

2014.

Urednik [нерегистровани] у 01:18

Zahvaljujem

Postovane koleg,

Zahvaljujem na objavljenom komentaru, ali Vas i poziovam da uymete ucesce u razmatranu ovog veoma vaznog, za --male emitere--, goduceg problema.

S'popstovanjem.

Urednik programa
RTV Kursumlija
Cika Slavko Savic

Одговори
суб

05.04.

2014.

Urednik [нерегистровани] у 22:56

Danak ukinuo muyiku

Veoma veliki broj ljudi u Srbiji nije upoznat sa tim, šta je to SOKOJ, a šta OFPS. Ova prva štiti prava autora muzičkih numera, a ova druga prava proizvođača fonograma, za ovu drugu i meni, posle dve decenije nije jasno, šta i čija prava štite, alio taj namet je morao da se plaća i RTV Kuršumlija je svih 18 godina redovno u mesečnim akontacijama plaćala po principu i jednostranim ugovorima koje su namtnule ove dve privatne organizacije, a to je 2,5% na bruto promet po finasijskom izveštaju. Kako je RTV Kuršumlija, sa svojih, oko 10000 gledalaca, ostvarivala godišnji promet oko 2.000.000 din, to je i naknada bila: 2.000.000x2,5% negde oko 50.000 din na godišnjem nivou i kada se to rasporedi na 12 meseci bude akontacija oko 4.000 din, što je za naše prilike bila, nazovimo je, neka objektivna cena, mada smo iza OFPS plaćali slično. Minule 2009. godine navedene privatne organizacije, kako neznam, uspevaju da se preko Skupštine i Vlade Srbije sva njihova buduća potraživanja astronomski uvećaju, tako je RTV Kuršumlija SOKOJU bila dužna da plaća umesto 4.000 din po novim, takozvanim ''minimalnim naknadama'' 46.200 din, a OFPS diže svoju ''gažu'' na oko 20.000 din. E, sada sabiramo 46.200 + 20.000 x 12 meseci, što iznosi oko 794.400 din, a podsećam godišnji promet nam je 2.000.000 din. Znači skoro polovinu smo morali da plaćamo navedenim organizacijama. Dopisivali smo se na razne načine, mejlovima, dopisima, telfonom, faksom, čak isam ih i ličo posetio, ali na slanje naših dopisa nikada nije bio ni jedan odgovor, osim redovnog, mesečnog slanja faktura, koje smo plaćali prema važećim ugovorima iz 2007. godine, ali to nije bilo po njihovom dovoljno pa su potegli tužbu Privrednom sudu u Nišu, gde je suđenje trajalo u oko 12 ročišta, skoro dve godine i konačno je sud doneo odluku da SOKOJ nije u pravu i da je dužan da RTV Kuršumlija isplati 86.407 din po rešenju br: 8P 875/2012, od 24.10.2013. SOKOJ se, nezadovoljan presudom žalio Višem apelacionom sudu u Beogradu i sada čekamo!
Svega ovoga nebi bilo da ove dve organizacije ne žele da poslušaju moj predlog, koji je davno upućen više puta, a sastoji se u sledećem.
Mi emiteri smo po Zakonu dužni da mesečno dostavljamo spisak emitovanih muzičkih numera, koji se popularno zove ''košuljice''. Te košuljice su unapred formirana tabela koja ime imaju kolone: Redni broj, Izvođač muz. numere-fon0grama, naziv numere-fonograma
dužina trajanja i napomena. Na stranu to što za istu stvar plaćamo posebno SOKJ-u, a posebno OFPS-u, nego, i ako unosimo iste podatke nije raspored isti tako da moramo da ispunjavamo posebno za jednu, a posebno za drugu priv. organizaciju. No, to nebi bila neka velika smetnja i propust, već način obračunavanja, po novim ''minimalnim naknadama. Odredili su da emiter može da izabere koliko unapred planira da emituje muziku, ali ne po broju pesama, kako nam, jednostrano nalažu da dostavimo u ''muzičkim košuljicama'', već da odredimo da će se muzika emitovati u procentima od ukupnog dnevnog programa, uradili su i skalu od 10 do 80% i to nam je!
E, tek sada dolazi moj Solomonski predlog, dodajte na kraju ''muzičke košuljice'' još samo jednu kolonu u kojoj na početku stoji: cena muzičke numere ili fonograma. Sada je emiterima lako. Po principu ''koliko para toliko i muzike'' i tada bismo mogli da brojanjem pesama, tačno odredimo koliko dugujemo i koliki je taj iznos na mesečnom ili godišnjem nivou, a autori muzičkih numera i proizvođači fonograma takođe tačnu zaradu i statistiku kojiko je koja od numera proteklog meseca bila zastupljena na programima emitere, na kraju i SOKOJ i OFPS nebi imali nikakakvih problema oko toga dali je neko emitovao ili nije, dali je dostavljena ''muzička košuljica'' i slično.
Zašto to ne mogu da uvedu, kad svaka raoba na ovom Svetu ima svoju cenu i može se lako odrediti kome se šta i zaša uzima i gde novac odlazi. Dosta često sam navodio jedan banalan primer: ''Ako vlasnik nekog auta ode na benzinsku pumpu i od trgovca zatraži da sipa 10 litara benzina, trgovac to učini, ako se ne pridržava ''minimalnih naknada'', a ako i prodavci bezina uvedu taj princip, trgovac bi odgovorio da ne sipaju manje od 100 litara. Ako vlasnik auta, pokorno, kaže da u rezervoaru nema mesta za 100 litara, trgovac će po principu SOKOJ-a i OFPS-a da kaže, da on mora da plati 100 litara, a sipaće mu se koliko može da stane.
Ima još jedna opaska, kako to da su naknade SOKOJ-u i OFPS-u razdvojene, kada se radi o istoj stvari?! Kako mi emiteri možemo da puštamo, primera radi, DVD ili CD na kojima nema muzičkog zapisa, veće neki proizvođač fonogram nasnimo samo tišinu, ili kako ćemo bez nosača zvuka, kako to krste u OFPS-u moći da emitujemo muizuičku numeru?
Otprilike bi to bilo kao, na naplatnoj rampi na auto putu, da inkasant izlazi i broji točkove na vozilu i da prema tome određuje cenu! Mnogo apsurda ima u tim novim ''minimalnim naknadama'' koje su nama RTV Kuršumlija uećane za preko 1000% (preko hiljadu posto)!
Pošto vidim da nema komentara, poštovane kolege odgovorio sam u ime onih koji bi, kad bi znali šta je SOKOJ, a šta OFPS, verovatno dali svoj komentar.
RTV Kuršumlija i dalje emituje umrlice, obaveštenja o parastosima, cvrkut prica, fijuk veta, žubor potoka i crkvena zvona..., a ako svoju jednostranu poslovnu politiku SOKOJ i OFPS u budućnosti izmeni i mi ćemo korigovati našu programsku šemu.

S'poštovanjem.

Urednik programa
RTV Kuršumlija
Čika Slavko Savić

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси