Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Мост Радија Слободна Европа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 12. 2013.

Извор: Данас

Мост Радија Слободна Европа

Омер Карабег:Недавно је у Вечерњим новостима објављен текст који је у ствари био позив нанлинч Соње Бисерко, председнице Хелсиншког одбора за људска права Србије, збогнтога што се њено име налази на листи сведока које је Хрватска предложила дансведоче у процесу пред Међународним судом правде. Сличан текст објавио је индневни лист Информер. Подсећа ли вас то на деведесете?

Жарко Кораћ: Не да ме подсећа - него је идентично. Овде мора да се каже да је за главног уредника Вечерњих новости управо изабран Ратко Дмитровић, који је до сада био вршилац дужности. То је човек који је такве хајке водио и деведесетих година.

Милан Антонијевић: После оваквих текстова може се очекивати да дође и до физичких напада. То смо већ виђали раније, у Милошевићевом периоду, али и касније, нарочито током владавине Војислава Коштунице.

Карабег: Није реаговао ни министар културе и информисања Иван Тасовац, који важи за либералног интелектуалца?

Кораћ: Он очигледно не сматра да има велику обавезу да реагује. Он изгледа сматра да је култура његова ужа област, а не информисање и људска права.

Антонијевић: Требало би испитати на основу чега се уопште шпекулише ко је на листи сведока, па се онда на основу тога води погромашка кампања. Али то није ништа необично за Србију.

Кораћ: Наравно да је тај податак власт потпуно намерно пустила и дала новинарима да би могли Соњу Бисерко да ућуткају као сведока. Србија има снаге само да прогања људе који би можда могли да кажу нешто о томе ко је крив и одговоран за овај рат. Има ту један парадокс. Када људи задужени за тужбу Србије - правници и политичари - коментаришу хрватску тужбу, они кажу да она нема никакве шансе за успех. Ако је то тако, зашто онда ућуткују сведоке.

Карабег: Сличну судбину доживела је и списатељица Биљана Србљановић. Након што је на Твитеру објавила сатиричан коментар о премијеру Ивици Дачићу, уследио је веома оштар напад листа Курир на њу, а потом су кренуле увреде на друштвеним мрежама.

Антонијевић: Кампања против Биљане Србљановић водила се у више наврата, ово је само последња у низу. Било је огромних претњи које су јој упућиване и на које нико није реаговао.

Кораћ: Дачић поручује: ако мене неко критикује или прави карикатуре на мој рачун, ја ћу да износим податке из његовог приватног живота. Узгред, Биљана Србљановић није рекла ништа о Дачићевом приватном животу већ је алудирала, по мени на неприхватљив начин, на његов изглед.

Карабег: Мислите ли да ће у Србији поново кренути дељење људи на патриоте и издајнике?

Антонијевић: Надам се да ова два случаја о којима смо говорили неће постати правило. Све зависи од реакције државе и Министарства културе, Савета за штампу и свих оних који имају обавезу да се у оваквим случајевима огласе.

Кораћ: Ја мислим да држава неће реаговати. Држава је повукла два непопуларна потеза. Западу је ова власт јако потребна због Косова и европских интеграција и они ће толерисати много тога. Ова власт то зна и покушаће да ућутка сваку унутрашњу критику.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси