Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Танјугу нови газда
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 12. 2013.

Аутор: И. М. Извор: Вечерње новости

Танјугу нови газда

Новинска агенција Танјуг неће бити трансформисана у биро за информисање Владе Србије, него ће постати приватна медијска кућа. Ако буду поштовани рокови зацртани за приватизацију медија, најкасније до краја наредне године држава ће газдовање Танјугом морати да препусти некоме другом. Судећи по томе како су испланирани трошкови из државне касе за 2014. новог власника Танјуг ће морати да добије још у првих шест месеци, јер само за тај период постоји као ставка у државном буџету.

Тако ће Танјуг, после 70 година државног финансирања, живети искључиво од зараде на тржишту. Ова агенција није обавештена да је држава предвидела финансирање само за првих шест месеци.

- Ресорно министарство културе и информисања није могло да нам одговори на питања с тим у вези до усвајања буџета - објашњава за „Новости“ Бранка Ђукић, директорка Танјуга.

- Финансирање у буџету је вероватно планирано у складу са најавама за низ мера консолидације јавних финансија и реформу јавног сектора, укључујући „кресање“ јавне потрошње, субвенција свим јавним предузећима, не само Танјугу, као и њихово реструктурирање, те трансформацију.

Она додаје да је Танјуг поуздан и незаобилазан ослонац штампаним и електронским медијима и као такав не би требало да брине за будућност. Са друге стране, Саша Мирковић, помоћник министра културе задужен за медије, објашњава да ова агенција у предлогу закона о јавном информисању нема никакав посебан третман, већ за њега важе иста правила као и за све остале медије.

- Држава има рок да се повуче из власништва у свим медијима до краја 2014. године и ту је Танјуг изузетак само по томе што је у стопроцентном државном власништву - објашњава Мирковић.

- Али још немамо финални текст закона који ће уредити област јавног информисања, па и питање Танјуга. Имамо једну верзију, коју су у Београду погледали и експерти из Брисела. Послали смо тај документ у надлежна министарства, да дају своје примедбе. Када нам они врате своје верзије и буду унете финалне измене, текст још једном иде у Брисел. А када добије „зелено светло“ европских законописаца, биће прослеђен Влади Србије на усвајање.

Како се ради у свету

Највеће светске агенције имају различите власничке структуре. Немачком ДПА управља 160 новина и 31 електронски медиј. Америчким АП, такође, газдује велики број листова и електронских медија. Ројтерс је у власништву мултинационалне корпорације „Томпсон Ројтерс“. Владимир Путин недавно је укинуо државну агенцију РИА новости и основао нову - Русија данас.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси