Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власника трафике муштерија пријавила због “претње смрћу”
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 12. 2013.

Аутор: Јелена Јокановић Извор: Ало!

Власника трафике муштерија пријавила због “претње смрћу”

Власник новинског киоска из Пожаревца, Предраг Јерков (63) доживео је непријатност када га је крајем прошле недеље муштерија пријавила полицији због наводних претњи смрћу, а све због рекламе у новинама! Дошао је човек и љутито ми рекао: „Шта је бре ово, шта си ми ставио у новине?!

 

Да ли знаш ти коме претиш?! Пријавићу те!

Био сам збуњен, нисам знао о чему се ради док ми није дао бели коверат у коме је била порука. Оно што сам прочитао било је језиво. Казао сам му: „Комшија, немам ја везе с тим“, али је он само без речи отишао - описује Јерков необични догађај који се одиграо прошлогпетка испред његовог киоска.

Онда сам прегледао и остале новине и схватио да је у питању реклама. На крају поруке стајао је и назив неког сајта. Проверио сам и схватио о чему се ради. То је била кампања у којој су они хтели да тестирају обичне људе како ће реаговати на претње са којима се новинари свакодневно суочавају - накнадно је сазнао Предраг, али штета је већ била учињена. Недуго после тога, дошао је и полицијски службеник и са Јерковим обавио разговор?!

Портпарол полицијске управе Пожаревац Јасмина Тишма наводи да су полицијски службеници по пријави грађанина да је уз примерак дневних новина добио претеће писмо, обишли продајни киоск. Како додаје, и сами су утврдили да није реч о претећој поруци упућеној том грађанину, већ о кампањи Комисије за истраживање убиства новинара и Канцеларије за слободу медија ОЕБС-а против насиља над новинарима.

„Других поступања по овој пријави није било“, стоји у допису редакцији „Ало!”.

Неспоразум је тако решен и са полицијом и са комшијом који се у међувремену извинио.

Он је иначе угледни стоматолог у нашем граду.

Рекао сам му: „Комшија џаба теби диплома када си заостао у 18. веку. Могао си прво да се информишеш о чему се ради. Како ја у овим годинама знам да користим интернет“, сада већ кроз смех прича Јерков и признаје да му испрва није било свеједно, а намеравао је и да против дотичног комшије поднесе пријаву за клевету.

- Опростио сам комшији иако није заслужио јер ми је направио проблем, али шта ћу, све је то живот - закључује Предраг, додајући да му је ово прво непријатно искуство са муштеријама, а нада се и последње.

Кампања против насиља над новинарима

Претететеће поруке” заправо су део кампање против насиља над новинарима Комисије за истраживање убиства новинара и Канцеларије за слободу медија ОЕБС-а, где су у дневним листовима објављена писма у ковертама без ознака, са аутентичним претећим порукама упућеним новинарима, а све у циљу да се јавности скрене пажња на претње са којима се новинари суочавају у свом раду, о чему се можете информисати на сајту www.istina.co.rs

Претње уплашиле читаоце

Ово није усамљени случај пријаве полицији због наводних претњи. И у Београду је једна читатељка са „претећим писмом“ отишла у полицијску станицу Стари град и пријавила претњу.

Бројни грађани су позивали редакције новина у којима су проналазили поруке да провере о чему се ради, а јављали су се и телевизијским станицама. Многи су се враћали на киоске да провере да ли је писмо убачено и у друге новине, а неке продавачице су чак вадиле писма из новина како би избегли враћање муштерија и распитивање о чему се ради.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси