Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марјановић: Укидање претплате веома лош потез
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 12. 2013.

Извор: РТВ

Марјановић: Укидање претплате веома лош потез

Председница Одбора Скупштине Србије за информисање Весна Марјановић оценила је данас да је идеја о укидању претплате за јавне сервисе "веома опасан потез и корак уназад" у смислу независности јавних сервиса.

"Укидање претплате је врста популизма, јер ће тај новац грађани свакако морати да плате за јавне сервисе, да ли кроз претплату или неки други порез или таксу", казала је Весна Марјановић на заједничкој седници одбора за информисање Скупштине Војводине и Скупштине Србије у Новом Саду.

Она је казала да су предлогом буџета Србије за 2014. годину предвиђена средства за финансирање јавних сервиса, иако не постоји правни основ за то, односно још није усвојен закон о јавним сервисима.

"Па чак и ако се буџет усвоји, не знамо по којем ће механизму та средства бити исплаћена јавним сервисима. Бићу апсолутно против укидања претплате, а једино што можемо је да разговарамо како да се она ефикасније наплати", казала је Весна Марјановић, која је посланица Демократске странке (ДС).

Чланица Одбора Скупштине Србије за информисање Јелена Триван из ДС казала је да ће се "до краја живота борити" против тога да се јавни сервиси финансирају из буџета, јер се на тај начин отвара додатна могућност политичког утицаја.

Члан Одбора за информисање из Уједињених региона Србије Саша Миленић из Крагујевца заложио се за успостављање регионалних јавних сервиса, а с њим се сложио и Милорад Стошић из ПУПС-а, из Ниша.

"Потпуно уважавам право грађана Војводине на сопствени регионални сервис, али исто тако инсистирамо да и грађани осталих региона у Србији имају право на јавне сервисе", рекао је Стошић.

Председник Одбора Скупштине Војводине за информисање Душан Јаковљев рекао је да је "неодговорно" позивати грађане да не плаћају претплату за јавне сервисе.

"У Војводини живи свет који државу доживљава озбиљно и измирује своје обавезе према њој, па тако и када је у питању претплата", казао је Јаковљев.

Он је оценио да у закону о јавним сервисима треба јасно дефинисати да ће се јавни сервиси финансирати из буџета у прелазном периоду од две године и додао да у року од те две године треба радити на повећању свести грађана о потреби плаћања претплате.

Јаковљев је критиковао залагања да се држава потпуно повуче из власништва у медијима, односно да се "приватизују сви медији".

"Мени је потпуно логично да локална самоуправа буде оснивач медија који емитују и на мањинским језицима. Приватизација тих медија ће бити велики проблем и може довести до њиховог гашења", оценио је Јаковљев, који је посланик Лиге социјалдемократа Војводине.

Генерални директор Радио-телевизије Војводине (РТВ) Срђан Михајловић заложио се данас да што пре буде донет закон о јавним сервисима, како би и РТВ и Радио-телевизија Србије (РТС) могли несметано да планирају свој рад.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси