Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Децу боље заштитити од вулгарности и насиља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

09. 12. 2013.

Аутор: Љ. Малешевић Извор: Дневник

Децу боље заштитити од вулгарности и насиља

Електронски медији у Србији више од шест година имају обавезу да посебно најаве или означе програм који може угрожавати децу. Наиме, Републичка радио-дифузна агенција је јуна 2007. године усвојила Опште обавезујуће упуство о понашању емитера – Кодекс понашања емитера – којим је прописан начин означавања и време истицања ознаке.

 

Кодексом је предвиђено да телевизије у црвеном кругу, бројевима 12, 14, 16 и 18 назначе минималан узраст за који је емитовани програм прикладан. Он, такође, предвиђа да емитери, самостално или уз помоћ РРА, одређују ознаке за своје програмске садржаје.

Но, иако је прошло шест година од увођења те обавезе, још увек не постоје уједначени критеријуми за означавање програма. Да би се деца заштитила од непримереног програма, Канцеларија Дечјег фонда УН (УНИЦЕФ) у Србији и Удружење новинара Србије сачинили су предлог критеријума за означавање програмских садржаја емитера.

Пре него што су то учинили, анализирали су постојеће означавање телевизијског програма. Резултати анализе показали су да је пракса означавања програма заживела и да су у највећем броју ознаком за узраст обележени филмски, серијски и ријалити програми.

Међутим, уочено је да поједини програмски садржаји, углавном забавни ријалити програми, имају прениску ознаку, а да су, с друге стране, неке документарне, научно-образовне и културно-уметничке емисије обележаване ознаком за узраст иако за то није било потребе. Тако је, на пример, ријалити програм „Фарма” на ТВ „Пинк” емитован током дана, упркос псовкама, вулгарним изразима и свађама на граници физичког обрачуна, готово увек обележен ознаком 12.

Као посебан проблем издвојени су најавни форшпани, који сублимирају сцене насиља, физичких обрачуна, вулгарности из филмова или ријалити програма, који се, иако накратко, ипак емитују током целог дана. Такви најавни форшпани до сада нису означавани. Резултати обе анализе указали су на потребу боље заштите деце од ТВ садржаја који им могу штетити.

Прихватајући тај предлог, али и мишљење развојног психолога о физичком, менталном и моралном развоју деце, Служба РРА за надзор и анализу предложила је четири мере које треба да допринесу бољој заштити деце од ТВ садржаја.

Предлажу утврђивање минималних стандарда који би помогли да се одреде ознаке садржаја, увођење заштитног времена од 6 до 21 час, у којем не би било дозвољено емитовање програмих садржаја означених са 16, затим означавање бројком 16 односно 18 забавних и других ријалити програма с насилним, сексуалним и вулгарним садржајима.

Предлаже се да најнижа дозвољена ознака за ријалити програме може бити 14, што омогућава емитовање од 6 до 21 сат уз изричито поштовање обавезе да се неприкладни садржаји, као што су псовке, коришћење цигарета и алкохола, грубе свађе, насиље, голотиња, експлицитни и прикривени сексуални садржаји елиминишу.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси