Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Једнаке услове пословања за све локалне медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

06. 12. 2013.

Извор: Град

Једнаке услове пословања за све локалне медије

Асоцијација независних локалних медија „Локал прес“ којој припадају и новине ГРАД, упозорава, да кашњење нове медијске регулативе додатно угрожава приватне локалне медије у Србији и да доприноси амбијенту који води гашењу локалних медија.

 

Асоцијација „Локал прес“ окупља близу 40 локалних медијских кућа, пре свега штампаних медија, али и неколико локалних радио и ТВ станица, а од скоро и интернет портала. На осамнаестој по реду годишњој Скупштини Удружења коју чине представници свих чланица, одржаној прошле недеље у Крагујевцу, говорило се о неравноправној позицији локалних медија у светлу тренутно важеће законске регулативе. Са Скупштине је упућен апел државним органима да у најкраћем року омогуће усвајање нових законских одредби, које би омогућиле равноправне услове за пословање свих медија у Србији.

„Финансирају сопствену конкуренцију“

Излазак државе из медија као и успостављање стабилних, објективних и транспарентних механизама и критеријума за финансирање информисања грађана на локалу су две битне одреднице за које ће се у наредном периоду залагати Пословно удружење „Локал прес“, један је од закључака Скупштине.

ПУ „Локал прес“ сматра да субвенционисање медија у државној својини има негативне последице на медијски сектор. Медији у приватном власништву обављају функцију јавног информисања на истом тржишту под крајње неравноправним условима и у конкуренцији са медијима чији се рад финансира из буџета државе и локалних самоуправа тј. средствима пореских обвезника. Као порески обвезници локални приватни медији пуне буџете локалних самоуправа и државе и тако, посредно, финансирају сопствену конкуренцију коју чине јавна информативна предузећа. Такође су годинама принуђени да рационализују своје пословање кроз смањење продукционих трошкова и тако обезбеде минимална средства за опстанак, запостављајући улагања у сопствени развој која би им омогућила сигурно пословање. Све то време информативна предузећа у јавном власништву, унапред имају загарантоване приходе из буџета градова и општина за већи део својих трошкова“ стоји у образложењу ставова асоцијације.“

Сиромаштво и ентузијазам - карактеристике оних који опстају

У саопштењу са Скупштине Локал преса се још наводи да локални писани и електронски медији више немају времена за чекање, да економска криза у којој послују траје годинама, те да су преживели неуспеле приватизације из којих су изашли знатно финансијски и кадровски ослабљени.

„Локални медији су сиромашни, а њихови новинари и остали запослени су економски и социјално угрожени. Просечна новинарска плата на локалу углавном касни, у многоме заостаје за просечном платом у земљи, знатно је нижа од зарада колега у великим медијима и најчешће је у висини минималне загарантоване плате. Локални медији годинама опстају на рачун ентузијазма и плата запослених у њима, трпећи при томе разне врста притисака, а најчешће финансијске, на своје пословање и уређивачку политику засновану на објективном информисању“, оцењено је на Скупштини.

Полазећи од уставног права грађана да правовремено буду информисани о свим темама за које постоји оправдани интерес да буду информисани, као и од законске обавезе локалних самоуправа да се старају о јавном информисању на својој територији, „Локал прес“ инсистира да та обавеза локалних самоуправа буде гарантована законском уредбом о буџетском планирању и финансирању јавног информисања у јединственом проценту од годишњег буџета градова и општина у Србији.

Утврдити стопу буџетског финансирања јавног интереса у информисању

Како „Локал прес“ инсистира на буџетском финансирању јавног информисања, а не на буџетском финансирању локалних медија, то ће се у наредном периоду додатно ангажовати на проналажењу нових пословних модела, како би локални медији стабилизовали своја пословања.

На скупштини су донети и закључци којима се представници Асоцијације обавезују да унутар медијске коалиције чији је „Локал прес“ члан, иницирају нова обраћања надлежним министартсвима поводом издвајања 2 одсто локалних буџета за потребе информисања грађана на локалу.

„Локал прес“ ће се, закључено је такође, обратити локалним самоуправама са препорукама за израду правилника који регулишу доделу средстава за јавно информисање, а заложиће се и за законско утемељење формирања независних комисија које ће одлучивати о додели финансијских средстава намењених грађанима. У наредном периоду, Асоцијација ће, како је закључено, „појачати своје активности у домену измена Закона о оглашавању“, како би се овим актом обезбедили једнаки услови приликом оглашавања у националним и локалним медијима, са посебном пажњом усмереном на позицију онлине медија, успоставити чвршће односе са великим маркетинш ким агенцијама у циљу обезбеђ ивања боље позиције локалних медија при продаји огласног простора, те обезбедити специјалистичке едукације у домену маркетинга за потребе онлајн издаваштва.

„Локал прес“ сматра да су локални електронски медији угрожени превисоким наметима СОКОЈ-а и ОФПС и позива да се још једном преиспитају износи који се зарачунавају малим медијима“ такође је један од закључака недавне Скупштине ове асоцијације, а на седници је најављено и да ће се наставити рад на формирању заједничког редакцијског система, за који је део чланица исказао посебно интересовање.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси