Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  РРА: И ми смо згрожени, али аутоцензуром новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 12. 2013.

Извор: Танјуг, РТВ

РРА: И ми смо згрожени, али аутоцензуром новинара

У РРА, коју новинарска удружења прозивају за "цензуру", запањени зашто радио-телевизије пре емитовања шаљу своје интервјуе на преглед у врховне државне институције.

Савет Републичке радиодифузне агенције "апсолутно није прекорачио своја овлашћења" кад је изрекао опомену Радио-телевизији Војводина и Радију Б92, јер се радило о томе да су оба емитера прекршила закон, изјавио је данас члан Савета РРА Горан Пековић.

Пековић каже да су у РРА били запањени када се у истрази ових случајева испоставило да је РТВ Војводине слала интервју са председницом Косова Атифете Јахјагом на преглед пре објављивања у Владу Србије.

"Нас оптужују за цензуру а то је невиђени пример аутоцензуре. Питам се да ли је то обичај и да ли би тиме требало да се баве новинарска удружења", каже Пековић.

Опомене РТВ Војводини и РТВ Б92 су изречене јер су прекршене одредбе Закона о радиодифузији и Кодекса понашања емитера "који се тичу професионалности, објективности и непристрасности", рекао је Пековић за Јутарњи програм РТС-а.

Како је раније саопштено Савет РРА изрекао је опомену РТВ због "непрофесионалног, пристрасног и необјективног приступа аутора и водитеља Ласла Тота, током емисије Интервју с председницом Косова Атифете Јахјагом јер је "противно професионалним правилима пропустио да потпитањима реагује на очигледне неистине које је изрекла Атифете Јахјага".

Радију Б92 мера опомене изречена је зато што је, у једној од забавних емисија "Ментално разгибавање", коришћен екстремизам и увредљив говор, а чиме је нарушено достојанство личности и функције председника Србије.

Реагујући на оцене новинарских удружења и појединих политичких партија, Пековић је рекао да се овим поводом не може говорити о гушење слобода нити о цензури, јер "цензор унапред погледа материјал и онда га одобри или не, док РРА реагује тек након што је нешто емитовано".

Он је оценио да у случају опомене РТВ "нема ничег спорног", додајући да је и сам водитељ Ласло Тот рекао да није имао добар симултани превод, да је на крају одустао и радио интервју са Јахјагом "потпуно без превода".

"Сама РТВ је после свега проценила да су прекршени новинарски стандарди, повела дисциплински поступак и отпустила га као спољног сарадника, али нико унутар система није сносио одговорност", рекао је Пековић.

На питање зашто је Радију Б92 изречена мера опомене због емисије забавног карактера у којој се два аутора сваки дан поигравају личностима и функцијама, он је одговорио да Савет РРА "реагује увек кад нешто излази из оквира онога што се зове хумор".

"Не може нико рећи да РРА гуши креативност новинара ако су они нешто скинули са YоуТуба и емитовали као шалу, а није шала ако се институција председника републике доводи у везу са кривичним делом, и то одурним кривичним делом подвођења малолетника", рекао је Пековић.

Он је истакао да нису тачне примедбе да је РРА реаговао у овом случају само зато што је реч о председнику републике Томиславу Николићу и додао да су "врло осетљиви и кад су у питању други примери неморала".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси