Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ЕП: Подршка регионалном ТВ информативном пројекту "Окружење"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 12. 2013.

Аутор: Драган Благојевић Извор: Бета

ЕП: Подршка регионалном ТВ информативном пројекту "Окружење"

Европски парламент подржао је регионални тв пројекат "Окружење" на Западном Балкану, у оквиру којег тв станице од Словеније до Македоније готово истовремено емитују заједнички тв информативни програм.

 

Посланици ЕП који се баве односима са Западним Балканом су на састанку с челним људима тв станица, учесница у програму "Окружење", и другим званичницима истакли вредност оваквог програма за демократски развој и помирење на Западном Балкану, а нагласили су да ће свакако у парламенту Европске уније настојати да помогну овај пројекат.

Овај скуп су организовали иницијатори пројекта Европски фонд за Балкан и Центар за демократију и помирење у Југоисточној Европи, чији је извршни директор Ненад Шебек у уводној речи посебно нагласио професионалност уредника и новинара "Окружења", истакавши да тај програм собом носи "додатне вредности у различитостима".

Челник групе Социјалиста у ЕП Ханес Свобода је у размени мишљења на овом скупу, исто као и други учесници, подвукао важност слободе и независности медија, рекавши да медији не смеју бити у рукама великих монопола, економских или политичких.

Шеф делегације ЕП за сарадњу са западнобалканским земљама Едуард Кукан је, поред осталих, истакао да је веома повољно изненађен постојањем и квалитетом програма "Окружење", а посланик Јелко Кацин је упозорио да време истиче и да је на Западном Балкану "популизам на делу", па прети опасност да пропадну и друштва и медији.

Високи функционер Европске комисије Јост Корте је указао на два велика скупа о слободи медија које је Комисија организовала и рекао да су на темељу закључака тих скупова сад уприличене смернице за подршку и финансијску потпору независности медија на Балкану.

Састанку су присуствовали, мада нису имали прилике да и непосредно кажу своју реч о медијима и свом програм, директори или главни уредници тв станица које производе "Окружење" -  Никола Мирков из РТС, Оливера Додиг из ТВ БиХ, Владан Мићуновић  из ТВ Вијести из Црне Горе, Хамди Расхити са ТВ Алсат М из Македоније, Рајко Радовановић  са ТВ Републике Српске, Власта Бартолец са Хрватске радио телевизије и Анамари Репић из РТК Косово.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси