Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Рат око хонорара за “Бољи живот”!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 12. 2013.

Извор: Наше новине

Рат око хонорара за “Бољи живот”!

Не престаје рат око хонорара између Јавног сервиса и глумаца из домаће хит серије „Бољи живот“, која се редовно репризира на српској државној телевизији.

 

Како Наше сазнају, неки глумци су недавно извојевали једну од битака у овом рату којим покушавају да наведу медијског гиганта да редовније исплаћује тантијеме за репризно емитовање чувене серије о авантурама породице Попадић у канџама самоуправљања и ране транзиције.

Снежана Савић, која је у серији тумачила улогу певачице Нине Андрејевић, лика с којим су је повезивали и дуго после престанка снимања „Бољег живота“, недавно је успела да добије 600.000 динара на име заосталих хонорара за репризе. Она каже да је тек путем тужбе успела да дође до новца који је поштено зарадила и да јој је веома жао због тога што је морало да дође до тога јер јако воли РТС, на коме је направила своје прве глумачке кораке.

Ружна пракса

- На телевизији сам од студентских дана и РТС сматрам својом другом кућом.

Имала сам срећу да добијем известан новац, то је наравно само део хонорара. Има колега које редовно туже. Не волим да се тужакам да бих дошла до својих скромних хонорара. Цео живот сам слободан уметник и морала сам да се борим за посао, а онда и да се борим да наплатим свој рад. Жао ми је што сам на тај начин морала да дођем до својих права, али другачије није могло. Има и оних који избегавају да прете судом јер се воде оном логиком „ако тужим, више ме неће звати“.

Глумац Борис Комненић, чувени Саша Попадић, објашњава за Наше да тужбе против Јавног сервиса нису ништа чудно за глумце и да је практично постала рутина да се до хонорара долази судским путем. Он тренутно води једну од парница против РТС-а и каже за Наше да је у питању редован поступак.

- Та тужба још траје. Није први пут да глумци морају да туже Јавни сервис.

Пракса је да се месец дана по завршетку емитовања аутоматски подигне тужба и на тај начин наплаћује хонорар - објашњава Комненић ову рутину која никако не приличи медијској кући која носи име Јавни сервис.

Драган Бјелогрлић (Боба Попадић), кога је ова улога у „Бољем животу“ прославила широм бивше СФРЈ, каже да се сада нешто поправила ситуација на Јавном сервису, барем када су његови хонорари у питању.

Принудна наплата

- Морао сам пре да их тужим, али сада то није случај. Тужба није правило, али дешавало се и да подигнем тужбу. Тачније, једном сам их тужио пре две године.

Мој закључак је да то зависи од тога како стоје финансијски, кад имају пара, они исплаћују хонораре, кад немају, онда мора да се тужи - говори глумац који је прошле године, како су пренели медији, заједно са Светланом Бојковић довео парницу до решења о принудној наплати имовине РТС како би се намирио дуг који је с каматама порастао на милион динара.

Марко Николић, славни Гига Моравац, није желео да одговори на питање Наших како је прошао са актуелном тужбом за хонораре за десето, јубиларно приказивање „Бољег живота“, али је остала запамћена његова изјава из јануара, када је најавио да ће од Јавног сервиса „утерати“ и последњи динар који му дугује и за ову и за друге серије.

- Па тако ћемо, ћераћемо се - најавио је глумац.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси