Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Истрага стала пред зидом Државне безбедности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

05. 12. 2013.

Извор: Фонет, Радио Слободна Европа, РТВ

Истрага стала пред зидом Државне безбедности

Полиција је 2001. године у истрази убиства новинара Славка Ћурувије дошла до зида, иза кога је био простор у коме је деловала тадашња Служба државне безбедности (ДБ), изјавио је некадашњи заменик начелника Управе за борбу против организованог криминала Драган Карлеуша.

 

Карлеуша је, у интервјуу Радију Слободна Европа, рекао да је полиција свесна да ни тадашња гарнитура нових руководилаца ДБ није била у могућности да то уради, јер је "неко језгро које нешто зна о свему томе, забетонирано, то се ћути".

"Ја сам једном приликом нешто рекао и питао, надајући се да ћу да добијем конкретан одговор који би ми помогао да ствари померимо ка расветљавању убиства. Добио сам одговор: Да, ви то све хоћете, али ви ћете ту бити четири године. А ми смо вечни. Не знам да ли вам то значи довољно", рекао је он.

Карлеуша је, говорећи о истрази која је вођена, истакао да је полциија утврдила ко је пратио Ћурувију и ко је у ДБ водио цело то праћење.

"Ту ништа није спорно. То је све расветљено и све се зна. Сви учесници у том праћењу су саслушани, дали су своје исказе. Они немају никакве везе са ликвидацијом. Ми смо чак утврдили да ти људи чак и не знају зашто су пратили човека", рекао је он.

Како је објаснио, припадници ДБ када неког прате не знају зашто то раде, "та служба тако ради и они немају потребе да знају шта ће се евентуално десити и зашто се све то ради".

"Друге ствари су остале нејасне. Шта се касније десило, зашто се касније десило, ко је пуцао, ко је наложио пуцање и тако даље", нагласио је Карлеуша и додао да то није било могуће утврдити у истрази "због тога што се то радило у једном затвореном делу".

"Ми то тако кажемо, али ми опет за то немамо доказе. Зна се да је ДБ пратила, зна се да је она организовала. Зна се све шта је било. Неко је то знао и неко то и дан данас зна. Али опет тамо негде у неком кутку те исте службе", рекао је он.

Карлеуша је истакао да се не зна да ли су људи који су то радили данас у тајној служби или више нису, "али тамо негде чучи могућност да се дође до доказа".

На питање да ли то значи да је тајна служба адреса на којој су докази о убиству Ћурувије, Карлеуша је одговорио да то није данашња Безбедносно информативна агенција, али да се не зна "да ли ти људи и данас постоје, где су они, шта су они, ко је ту".

Све је могуће, све је отворено, констатовао је он.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси