Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Оснивач портала Index.hr приведен због "свастике"
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2013.

Извор: Мондо

Оснивач портала Index.hr приведен због "свастике"

Оснивач портала " Index.hr " Матија Бабић приведен је на саслушање у полицију, јер је објавио фотографију хрватске заставе на којој је уместо шаховнице нацртан кукасти крст. Он је приведен због илустрације са кукастим крстом уместо шаховнице, која је објављена на порталу " Index.hr " у недељу увече уз текст "Хрватска одлучила као некад: 65 посто за дискриминацију!".

Против њега ће бити поднет оптужни предлог редовним путем, потврдила је у саопштењу Полицијска управа загребачка (ПУЗ), а преносе хрватски медији.

Током полицијског разговора Бабић је казао како је мотив постављања илустрације упозорење на јачање фашизма у Хрватској које се манифестује кроз ограничавање права мањина.

За Index.hr Бабић је казао да је Хрватска више заинтересирана за питање упозоравања илустрацијом на фашизам него за обрачун са самим фашизмом.

На питање полиције хоће ли илустрацију уклонити, Бабић је одговорио како нема ту намеру.

Бабић није уредник Indexa, а формално ни његов власник.

Уколико буде подигнута прекршајна пријава, биће то позивањем на члан 4. Закона о грбу, застави и химни Републике Хрватске и застави и ленти председника РХ.

Према том члану закона, на националној застави Хрватске не може се ништа мењати, а особа која то учини може бити кажњена новчано, слично казни које је недавно добио фудбалску репрезентативац Јосип Шимунић (25.000 круна или око 3.300 евра), због узвикивања пароле "За дом спремни" после утакмице у Максимиру.

Више детаља о том случаја биће познато сутра.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси