Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Прпа: Истрага је за тужиоца, а не за Комисију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2013.

Аутор: Ј. Лукач Извор: Данас

Прпа: Истрага је за тужиоца, а не за Комисију

Драго ми је што се огласило тужилаштво, јер је оно од почетка и било права адреса, а не неке параинституције, комисије и слично, које не могу да обављају рад државних органа, каже за Данас историчарка Бранка Прпа поводом саопштења да Тужилаштво за организовани криминал има нове податке о убиству њеног невенчаног супруга и новинара Славка Ћурувије.

 

- Тужилаштво се и раније трудило, али да не говоримо у еуфемизмима, још од времена министра полиције Душана Михајловића, проблем је био што документи уопште нису стизали, нити могли да дођу до специјалног тужиоца, сматра Прпа.

Да ли ће пре 15. годишњице убиства Ћурувије бити подигнута оптужница против налогодавца, неког од помагача или извршилаца овог убиства и даље је мало вероватно, сматра већина саговорника Данаса. Упркос томе што је тужилац Миљко Радисављевић изјавио да су прикупљени нови подаци и документа, те да се вештаче и анализирају, део јавности убеђен је да епилога неће бити уколико се неко од учесника у егзекуцији не одлучи да проговори.

- Радна група МУП и БИА сва своја сазнања прослеђује и специјалном тужиоцу. Дакле, све што је Комисија најављивала о новим подацима, подаци су којима располаже и тужилац, на основу чега заједно са Радном групом анализира податке, пореди са већ постојећим и одређује даљи ток истраге. Докази су поверљиви и не могу их износити у јавност, каже за Данас председник Комисије за истину о убијеним новинарима Веран Матић.

С друге стране, Вукашин Обрадовић, председник Независног удружења новинара, сматра да је немогуће да су после толико времена прикупљени нови материјални докази.

- Верујем да није ствар у новим доказима, за које дубоко сумњам да их је могуће прикупити након 15 година током којих је држава која је стајала иза убиства Ћурувије, имала времена да их сасвим уклони. Уз дужно поштовање за рад истражних органа, чини ми се ипак да је реч о мољакању бившег шефа РДБ Радомира Марковића или неког другог из тадашњег државног апарата да проговори и да се тим сведочењем поткрепи оптужница, односно да се тако прибави доказ за суд, оцењује Обрадовић, који је пре седам месеци напустио Матићеву Комисију у знак протеста због преговора са Марковићем.

Када је реч о новим подацима и документима који се анализирају и вештаче у Специјалном тужилаштву, према наводима из штампе, претпоставља се да је реч о изводима са базних станица мобилне телефоније. Односно, реч је о лоцирању мобилних телефона и исписима разговора. Објављено је да је за бившег шефа београдског РДБ Милана Радоњића потврђено да је у време праћења Ћурувије телефонирао из седишта Југословенске левице у улици Ђуре Ђаковића (сада Венизеслевој).

Радоњићу се 13. децембра наставља суђење за логистичку подршку за неуспели атентат на Вука Драшковића. Саоптужени у том процесу Стеван Баста прошлог лета одбацио је могућност да буде сведок-сарадник за убиство Ћурувије, рекавши да не може да живи са том мрачном тајном. Као могући сведок у штампи је помињан и бивши официр за безбедност ЈСО Веселин Лечић, коме се наставља суђење за побуну ове расформиране Јединице 9. децембра и у чијем окружењу тврде да он нема никакве везе са убиством Ћурувије. Досад најважнији документ о Ћурувијином убиству је досије Ћуран, објављен 2001, о праћењу новинара до неколико минута пре него што је пао изрешетан са 17 метака држећи Бранку Прпу за руку 11. априла 1999. у улазу своје зграде у Светогорској.

Театар апсурда

- То је театар апсурда. Да се човеку који је направио злочиначку организацију и који је оптужен и осуђен за злочине које је та организација учинила, омогући да му се тај терет скине с леђа, каже Бранка Прпа, коментаришући написе о могућности да бивши шеф РДБ Радомир Марковић буде помилован. Уз ограду да не одобрава могуће манипулације у вези с разговором које је Марковић имао са саветником председника и челником Комисије за помиловања Оливером Антићем, Прпа истиче да је „морално недопустиво у правној држави“ тражење начина да се Марковић ослободи одговорности и казне за оно за шта је осуђен.

Јово Ћурувија опет критикује Радисављевића

Брат убијеног новинара Јово Ћурувија два пута је у мање од 24 часа јавно прозвао специјалног тужиоца Миљка Радисављевића. Први пут зато што није реаговао на интервју бившег припадника РДБ Зорана Стијовића, а други пут поводом одговора да тужилаштво није одговорно што докази нису прикупљени одмах после убиства.

„Каже специјални тужилац да скупља доказе. Да ли му је доказ изрешетано Славково тело у пасажу Светогорске“, упитао је Јово Ћурувија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси