Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Једни јуре гласаче, а други гледаоце!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

03. 12. 2013.

Аутор: Мина Митровић Извор: Наше новине

Једни јуре гласаче, а други гледаоце!

ТВ рачун без крчмара! Србија ће у најскорије време добити најмање три нове телевизије, иако одлично упућени у стање на медијском небу сумњају да таква инвестиција може да се исплати у доба кризе, која још увек из темеља потреса Србију.

 

Било како било, ускоро ћемо, уз постојеће ТВ канале, гледати и програме ТВ Нова, К3 (Канал 3) и регионалне телевизије Н1. Међутим, осим основних информација, креатори ових пројеката детаље и планове са којима ће напасти српско медијско небо углавном чувају под велом тајне.

Наше новине успеле су да сазнају планове Нове телевизије, из које поручују да „пуцају“ на највише циљеве, а то је освајање лидерске позиције на телевизијском тржишту.

Нова хоће место број 1

- Наш стратешки план подразумева улазак кроз кабловски систем у ишчекивању одлуке Републичке радиодифузне агенције за расподелу националне фреквенције. Адут наше телевизије је разноврстан програм прављен по највишим продукционим стандардима, врхунски квалитет слике и чињеница да смо препознали да су гледаоци спремни за нешто ново, боље и другачије. Ослонац у старту ће нам бити серијски програм, пре свега нова сезона турске серије „Сулејман Величанствени“, као и нове епизоде домаће сапунице „Будва на пјену од мора“ - објаснили су у ТВ Нова.

Наше још сазнају да је у питању инвестиција од 18 милиона евра која ће отворити 450 радних места. Власник 100 одсто капитала је Нова.рс медија холдинг из Београда, а већински власник холдинга са 85,1 одсто удела је холандска компанија „БД медија инвест“. Власник ове фирме је компанија из Холандије „Њу Амстердам сититраст“, у којој 99 одсто власништва има Бернд Матијас Дител, а један одсто Улф Малте Иверсен из Немачке. Мањински удео у Nova.rs медија имају власник београдског „Вижн тима“ Драган Ђурковић са 7,9 одсто, док седам одсто има „ГМГ медија група“ у власништву Немца Урлиха Брока.

У другим ТВ кућама које ускоро крећу са емитовањем били су кудикамо мистериознији. Али према информацијама до којих су дошле Наше новине, К3 би требало, барем према именима која су укључена у пројекат, да буде наследник Трећег канала, који је укинут 2006. године и замењен телевизијом Авала.

Ћосић са Б92 на Н1

С друге стране, иза регионалног Канала Н1 стоји бивши дописник Си-Ен-Ен за Србију Брент Седлер, а главни уредник ће бити доскорашњи новинар Б92 Југослав Ћосић. Канал почиње са радом почетком 2014. и емитоваће целодневни информативни програм на подручју Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине путем кабловских оператера.

Упркос помпезним најавама, стручњаци за медије не верују у велики успех нових телевизија и питају се да ли иза свега стоји намера извесних политичких партија да посредством тих телевизија остваре утицај пред најављене ванредне изборе на пролеће.

- Многима ТВ бизнис изгледа врло привлачно, а нарочито када крену да се процењују рекламни буџети, који су, скоро увек, далеко већи од реалних. Према проценама агенције за процену гледаности АГБ, укупна вредност новца који дође до медија јесте око 70 до 80 милиона евра и то са тенденцијом пада, што је веома мало - објашњава Данијела Поповић Јурић из агенције за тржишне комуникације „Комунис“, и додаје да је сигурно да ће доћи до пропасти неких ТВ станица.

За националну ТВ 20 милиона евра!

Добро обавештен извор Наших, уредник једне од телевизија у оснивању, тврди да је за прављење националне телевизије потребан велики новац, који у Србији мало ко има.

- За оснивање националне телевизије треба да се уложи 20 милиона евра, а јасно је ко у Србији има тај новац. Поједини оснивачи имају идеју да телевизију подигну на висок ниво, а затим да је продају за много већи новац. Осим странака, интерес од нових телевизија има и неколико маркетиншких агенција, које би могле да остваре добру зараду. Још један разлог за оснивање нових телевизија јесу и ванредни избори - објашњава уредник једне од нових телевизија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси