Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Телекритика: Десетине новинара повређено у Украјини
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 12. 2013.

Извор: Бета

Телекритика: Десетине новинара повређено у Украјини

Десетине новинара који извештавају са протеста у Украјини повређено је током викенда у акцији коју је извела украјинска полиција како би растерала људе окупљене на протестима у Кијеву, преноси руска агенција РИА Новости.

Организација Телекритика, која се бави правима медија и новинара, саставила је листу са именима 43 репортера, фотографа и сниматеља од којих су већина повређени током сукоба полиције са демонстрантима у недељу, преноси агенција.

Међу повређенима је награђивани украјински новинар Денис Данко који је, у изјави коју преноси локални лист на енглеском Кајив Пост (Kyiv Post), навео да је задобио десетине удараца од полицајаца.

"Сваки полицајац који је прошао поред мене ударио ме је пендреком. Ударен сам укупно 30 пута. Ударали су ме по глави, грудима, рукама", рекао је Данко.

На фотографији која је објављена у јавности види се како фотографу агенције Ројтерс (Reuters) Глебу Гараничу тече крв из повреде на глави. По извештају Ројтерса, један од сниматеља те агенције је "тучен рукама" и уништена му је камера.

Према подацима украјинских власти, у јучерашњим сукобима код седишта владе повређено је стотину полицајаца. Градске власти објавиле су да је помоћ указана више десетинама људи, а да је 14 њих смештено у болнице.

Украјинска опозиција позвала је своје припаднике да се данас окупе око зграде владе, пошто је јуче у знак протеста због одлуке владе да не потпише Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ, на улице Кијева изашло пар стотина хиљада људи.

Независно удружење новинара Србије (НУНС) протестовало је данас због вишедневног насиља полиције над новинарима у Украјини.

У саопштењу НУНС је навео да апелује на владу Украјине да предузме све мере како би се новинарима омогућило да неометано и безбедно извештавају о грађанским протестима, у складу са међународним конвенцијама о медијским слободама.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси