Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  ТВ Стил незаконито угашен
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 12. 2013.

Аутор: Зорица Глигоријевић Извор: Политика

ТВ Стил незаконито угашен

Радосав Лазић, власник и директор ове локалне телевизије, после пет година тешке борбе доказао да ју је филијала Пореске управе у Свилајнцу угасила незаконитим решењем о блокади рачуна.

Привредни суд у Крагујевцу поново је, 19. августа ове године, за ликвидационог управника ТВ Стил из Лапова одредио Радосава Лазића, некадашњег власника, директора и одговорног уредника ове телевизије. Суд га је овластио и да предузме мере за повраћај пореза на друге приходе и доприносе за ПИО у износу од 923.000 динара, као и „незаконито одузетих средстава због повреде правила поступка, погрешно утврђеног чињеничног стања и погрешне примене материјалног права”.

Пошто свилајначка пореска филијала то не жели, Лазић каже да је принуђен да поднесе кривичну пријаву против НН починилаца запослених у Пореској управи, а потом и тужбу за изгубљену добит.

– Држави се и даље наноси штета. Мораће да врати незаконито одузета средства и то с каматом, да плати, такође с каматом, трошкове чувања одузете опреме у изнајмљеном простору и трошкове двогодишње одбране и вештачења пред Основним судом у Крагујевцу, али и да ми надокнади изгубљену добит – наводи Лазић за „Политику” и пита се зашто против одговорних нису поднете кривичне пријаве.

Телевизија Стил, регистрована 2005. године, емитовала је информативни програм, филмове, музику и била је интерактивна, тако да су гледаоци слањем СМС-а могли да постављају питања.

– Политичарима је годило што су тражени, па су се, жељни сликања, радо одазивали на наше позиве. Али, навикнути да причају шта хоће, а не да одговарају на питања, почели су да се презнојавају у нашем студију, а нама је скочила гледаност. То некоме није одговарало. Проблем је ескалирао у време референдума за смену Добривоја Будимировића Биџе, председника општине Свилајнац – додаје Лазић.

Како каже, само 36 сати после емисије „Испадање”, у којој су ТВ дуел имали Будимировић и Радиша Милошевић, председник општине Баточина, пореска инспекција је упала у ТВ Ресава, која је радила за ТВ Стил, и покупила сву документацију без реверса. Касније су вратили три регистратора, али некомплетна, наложили телевизији да плати 613.600 динара и блокирали је док не измири дуг. Лазић је уложио приговор Пореској управи, Регионалном центру у Крагујевцу, који је Свилајнчанима наложио да одблокирају фирму и да поново ураде контролу.

Међутим, фирма је била у блокади шест месеци, тако да, иако је имала новац на рачуну, није могла да плаћа порез, телефоне, утрошену електричну енергију. Због тога је пореска полиција из Крагујевца по службеној дужности против Лазића поднела кривичну пријаву за утају пореза. Након смене у крагујевачкој пореској управи је потврђено решење свилајначких порезника, а Лазић се жалио ондашњем Врховном суду. Првог децембра 2008. године у ТВ Стил је спроведена ликвидација, а из регистра привредних субјеката брисана је 4. августа 2009. године.

Управни суд је 2010. године уважио Лазићеву жалбу и поништио решење свилајначких порезника. У пресуди се наводи да је теренска контрола рађена 23. новембра и 18. децембра 2007. по налогу од 26. новембра који је „прибијен” на врата просторије.

Суд је закључио да не само што налог није уредно достављен, већ и да је контрола урађена пре његовог достављања. Управни суд је наредне године поништио решење о блокади телевизије на основу чега је крагујевачки порески центар свилајначкој филијали наложио да за 40 дана уради поновну контролу, а Апелациони суд у Крагујевцу Лазића ослободио одговорности.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

04.12.

2013.

MM [нерегистровани] у 11:11

кажњивост претерано ревносне администације

Феномен администрације се не завшава на пресудама, него на сразмерном кажњавању претерано ревносних администратора и то по аутоматизму. Можда ће онда одбити да газе по правима људи, или два пута размислити када прихвате посао услужног сатирања неподобних. Међутим и на законодавцу је да уреди процедуре тако да се чува активност предузећа до коначне пресуде. Нешто изнад њих - или закон би морао бити такав, иначе и нема закона, а не блебетање како се овај непримењује.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси