Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ни леви ни десни, ни национални ни верски
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 12. 2013.

Аутор: В. Л. Извор: Данас

Ни леви ни десни, ни национални ни верски

Суботичке новине прослављају 120 година од изласка првог броја, који се под тим називом појавио 1893. као „буњевачкошокачки недељни лист“, односно недељник за „мисне, обће ствари, просвиту, забаву и газдинство“. Недељник је у почетку заиста излазио недељом, а био је штампан на икавици.

Од 1896. године „Суботичке новине“ излазе суботом и тада се концепт донекле мења, те лист постаје гласило за „политику, просвиту и привреду“. Како је нови концепт дословно и спровођен, а новине оштро критиковале власт, иза чега је стајао власник и одговорни уредник и издавач Младен Ђорђе Карановић, градске новине су угашене 1898. године. Требало је да прођу готово две деценије да се оне поново појаве пред читаоцима, и од тада редовно излазе, али са сталним променама у уређивачкој политици, као и променама власништва.

Последњи пут овај најстарији недељник у граду доживео је велику власничку трансформацију када је из градског односно друштвеног власништва прешао у приватне руке, што је донело приличне потресе, отпуштања запослених па и тешкоће у излажењу. Данашњи директор и главни и одговорни уредник „Суботичких новина“ Јожеф Каса истакао је да новине, упркос свим проблемима који их и данас прате, успевају да се редовно појаве пред читаоцима, са једном главном идејом - да буду новине свих Суботичана.

„Сто двадесет година у историји једног града и институције свакако није мало. Било је ломова, проблема и тешкоћа, а има их и данас, али некако успевамо да пребродимо... Желим да кажем да су ово новине свих грађана Суботице, без обзира на њихово порекло, политичко опредељење и верску припадност. Новине нису и неће бити ни лево ни десно оријентисане, ни верски ни национално опредељене, и увек ће бити лист свих који живе у овом граду“, рекао је Каса поводом јубилеја.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси