Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Јово Ћурувија: Оптужница или оставка
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

02. 12. 2013.

Аутор: Е. Д. Извор: Данас

Јово Ћурувија: Оптужница или оставка

Брат убијеног новинара Славка Ћурувије, Јово Ћурувија, упутио је отворено писмо специјалном тужиоцу Миљку Радисављевићу и затражио да или подигне оптужницу против убица и њихових помагача или поднесе оставку на функцију. У писму Ћурувија подсећа да некадашњи помоћник начелника београдског центра Државне безбедности, Зоран Стијовић, тврди да државни тужилац све зна о убиству његовог брата, од имена припадника Службе државне безбедности, до начина на који је рађена операција, укључујући припреме, праћења и ликвидацију.

 

- На такву изјаву бившег помоћника начелника центра Државне безбедности Ви ћутите, не оглашавате се, игноришете је. Постављени сте на ту важну функцију 2007. Повремено сте, обично пред изборе, на многобројна питања новинара докле се стигло са истрагом о убиству мога брата, давали изјаве да ће случај бити решен и окончан - наводи се у писму.

Јово Ћурувија подсећа и да је једна од изјава специјалног тужиоца листу Данас гласила: „убиство новинара Славка Ћурувије ће бити расветљено јер је то обавеза државе према жртви, његовој породици и јавности. Као представници једне институције у демократској Србији, имамо обавезу да дамо одговоре на тај ужасан злочин. Немам дилему да ће та обавеза према жртви, породици и јавности бити испуњена“.

Зато он указује да је Радисављевић шест година специјални тужилац те институције, а да још није дао одговоре на тај ужасан злочин нити испунио обавезу државе према жртви, породици и јавности.

- Изјава поменутог помоћника начелника Државне безбедности је потпуно јасна и оптужујућа, а Ви и даље ћутите. Кога се бојите? Да ли, државни тужиоче, чекате миг из врха власти? Бивши министар информисања у време Славковог убиства јавно се изјаснио и подржао формирање и рад Комисије за истраживање убиства новинара. Бивши портпарол Слободана Милошевића у време убиства Славка Ћурувије - нем, а имам утисак да и није много заинтересован за решавање тог злочина, иако је данас министар полиције и премијер. Немате разлога њих да се бојите - пише Јово Ћурувија.

Он пита и да ли тужилац чека миг бившег потпредседника Владе Србије у време Славковог убиства, а данас председника Србије, „који још размишља да ли да помилује шефа Службе која је организовала убиство мога брата, масакр на Ибарској магистрали, убиство Ивана Стамболића и многа друга убиства“.

„Њега немојте да чекате, јер се он давне 2003. године изјаснио да му није жао што је Славко Ћурувија убијен“, поручује брат убијеног новинара.

- Као представнику „једне институције у демократској Србији“ упућујем захтев да извршите обавезу и дате одговоре на тај ужасни злочин. За почетак: дајте налог за хапшење помагача убицама који су мога брата 11. априла 1999. године пратили и јављали организаторима и ликвидаторима Славково кретање. Дајте налог за хапшење њихових шефова, начелника, помоћника начелника и свих осталих чија имена знате. Подигните оптужнице - не чекајте намигивања. Сами изаберите хоћете ли у историју Србије бити записани као храбар тужилац који је наручиоце, организаторе и убице Славка Ћурувије извео пред лице правде или као мишић који повремено извири из рупе и објави по неку обећавајућу изјаву чекајући миг из врха власти. Искрено се надам да ћете изабрати ово прво. Подигните оптужнице или идите са тог места јер га нисте достојни. Жртва, породица и јавност чека - закључује Ћурувија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси