Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радио Суботица 45 година емитује
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

30. 11. 2013.

Аутор: В. Лалош Извор: Данас

Радио Суботица 45 година емитује

Радио Суботица као јавно предузеће чији је оснивач град јуче је обележило 45 година рада, и један је од најстаријих локалних електронских медија у Војводини, и такође у самом врху по вишејезичности својих програма.

На таласима овог радија раде редакције на српском, мађарском, хрватском, немачком и буњевачком, што одражава и потребе и структуру становништва вишенационалне и мултиконфесионалне заједнице каква је Суботица.

На ултракратким таласима и две фреквенције Радио Суботица припрема углавном информативне емисије, као и емисије из културе на матерњим језицима пет заједница које живе у граду, а три од њих свој изворни говор могу чути једино на овим таласима. Стога поновну најаву приватизације овог медија многи схватају као најаву гашења радија.

Против приватизације Радио Суботице већ одавно су се изјасниле и владајуће политичке гарнитуре у граду, али и у Покрајини, као и сви национални савети.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор на данашњој свечаној седници Управног одбора радија истакао је да се приватизација овог медија не би смела дозволити, јер би то могао бити његов крај.

"Мислим да се јасно мора рећи да напросто није истина да је приватизација електронских медија европски стандард. Осим тога, постоји конфузија у нашем актуелном законодавству, јер Закон о локалним самоуправама каже да локална самоуправа има право да оснује медијски јавни сервис. И ја питам како је онда могуће да се јавни сервис може направити, а оно што већ постоји треба да се уништи", истакао је Иштван Пастор.

Новинари запослени у Радио Суботици већ годинама покушавају да докажу да би приватизација била погубна по опстанак овог готово пола века старог радија. Синиша Јурић, новинар хрватске редакције, каже да би приватизација свакако довела до укидања права на информисање на мањинским језицима, и то без обезбеђивања друге алтернативе.

"Радио Суботица приватизацијом може бити или угашена или сведена само на комерцијални програм. За програме на језицима националних мањина би се гашењем Радио Суботице укинула и могућност остваривања њиховог права на информисање на матерњем језику, без понуђене алтернативе кроз коју би се то право даље остваривало", каже Јурић. Славица Даковић, новинарка српске редакције, оцењује међутим да би тиме био угрожен и програм на српском језику.

"Суседне земље су већ прошле такав пут. Медији су приватизовани, затим су пропали, а након тога локалне самоуправе су их поново морале оснивати, да би обезбедиле јавну реч, јер приватник то није био у стању. Зато тврдим да ће приватизацијом електронских медија и код нас доћи до њиховог гашења, а у случају Радио Суботице до гашења програма на мањинским језицима, али и на српском."

Имре Тот из мађарске редакције напомиње да се држава у ствари позива на непостојеће законе Европске уније.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси