Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Николићу, смени Оливера Антића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2013.

Аутор: Вук З. Цвијић, Мома Илић Извор: Блиц

Николићу, смени Оливера Антића

Оливер Антић, саветник председника Томислава Николића и председник његове Комисије за помиловања, ишао је у затвор да разговара са Радомиром Марковићем, бившим шефом ДБ, осуђеним на 40 година за политичка убиства. Ако је ишао са знањем Николића, кривица је на председнику државе. Уколико је то учинио на своју руку, онда Николић мора да га смени.

 

Антићева посета Марковићу у пожаревачкој Забели је регистрована као посета председникa Комисије за помиловање. Комисија за истраживање убистава новинара јуче је саопштила да је члану њеног радног тима Марковић рекао да му је Антић обећао излазак из затвора већ наредне године.

У разговору који је документован кроз извештај члана Комисије, Марковић је рекао између осталог:

“Полицајци који су са њим разговарали превише су ‘ниско рангирани‘ и да ће га изиграти ако им помогне, а да он заузврат има чврста обећања да ће изаћи следеће године на основу примене заштите законитости, или помиловањем, а да је о томе већ разговарао са саветником Антићем“, саопштила је Комисија.

Антић јуче није одговарао на позиве “Блица”. Комисија за истраживање убиства новинара је саопштила и да је Марковић претио са 15 досијеа члану радне групе, када је цитирао разговор са супругом Иванчицом Марковић.

”Они (мисли на полицију) су били поново овде и били су врло безобразни и немају намеру да ми се скину са грбаче.“

Наводно на све то супруга Иванчица је одговорила да јој је мука од свега, да јој је прекипело, и да ће се, ако „они“ направе само још један корак, она преселити у Загреб, а да ће 15 тајних досијеа које поседује, а које јој је наводно Марковић дао, објавити у свим европским новинама, и још негде, а она зна где - наводи се у саопштењу Комисије.

Констатује се и да је Марковић указао на то “да ће све то имати веома озбиљне и несагледиве последице како по њега тако и по државу, али да му је више мука од свега као и његовој супрузи”.

Иванчица Марковић, супруга бившег шефа ДБ, није хтела да даје изјаву за “Блиц” наводећи:

„Не желим ништа да кажем јер више нема никаквог смисла”.

У молби за помиловање Марковић је од председника Републике Томислава Николића затражио да му казну од 40 година затвора смањи на 15 година, сазнаје “Блиц”.

Образлажући свој захтев упућен јула ове године из пожаревачке Забеле, Марковић се позвао и на одликовања која је добио док је био на челу тајне полиције у време Слободна Милошевића.

У том периоду догодили су се злочин на Ибарској магистрали - убиство четири члана СПО и покушај убиства Вука Драшковића - затим атентат на лидера СПО у Будви и отмица и убиство Ивана Стамболића. Марковић је осуђен на 40 година затвора. Он је у молби навео да је могао да буде осуђен највише на 15 година затвора по закону који је важио у време извршења кривичних дела.

Међутим, Врховни суд Србије је утврдио да је у то време важила и смртна казна, која је замењена са 40 година затвора.

Две институције против

Негативно мишљење о Марковићевој молби дали су, како је “Блиц” већ писао, ванрасправно веће некадашњег београдског Окружног суда, који је донео првостепену пресуду, и министар правде Никола Селаковић.

Склоњени досијеи

Радомир Марковић, његови заменици Бранко Црни, сада покојни Никола Ћурчић, и шеф београдског центра ДБ Милан Радоњић били су оптужени да су крајем 2000. изнели досијеа:

Зорана Ђинђића (ДС)

Војислава Коштунице (ДСС)

Весне Пешић (ГСС)

Владана Батића (ДХСС)

Небојше Човића (ДА)

Вука Обрадовића (СД)

Срђе Поповића (ДС)

Драгана Миловановића (АСНС)

Драгољуба Марковића (Крмиво продукт)

Жарка Кораћа (СДУ)

Милана Ст. Протића (ДХСС)

Милана Јовановића

Ивана Маровића (Отпор)

Слободана Хомена (Отпор)

Чедомира Јовановића (ДС)

Мијатовић: Глупости!

Не бих да коментаришем ту глупост - рекао је за “Блиц” Зоран Мијатовић, некадашњи заменик начелника ДБ поводом Марковићеве изјаве да у вези досијеа није пристао на нагодбе са министром полиције Душаном Михајловићем, начелником РДБ-а Гораном Петровићем и Мијатовићем.

Мијатовић каже да је ДБ 2001. године против Радомира Марковића, Милана Радоњића и Бранка Црног поднела кривичне пријаве због одавања државне тајне. На питање да ли је ДБ имао доказе за подношење пријаве, Мијатовић је одговорио:

Да нисмо имали довољно доказа, не бисмо ни подносили кривичну пријаву - рекао је Мијатовић.

Ћурувија: Молба пријатељу

Јасно је да је помиловање таквог криминалца потпуна глупост - каже за „Блиц“ Јово Ћурувија, брат убијеног Славка.

- Нисам изненађен, али ме чуди редослед потеза. Прво претња да ће Србија на колена, а после молба за помиловање. Сама чињеница да је поднео захтев говори довољно. Верујем да му је неко из политичког врха намигнуо. Власт улази у преговоре за поглавља 23 и 24, а ту су и питања о неразјашњеним злочинима. Да би се то решило, Марковић може да открије много тога и претпостављам да је ово нека нова нагодба или пробни балон да се види како би реаговали српска јавност и европске институције. Сада му је једино остало да клекне и моли пријатеља којег је много задужио па је ред да му пријатељ сада то врати.

Ослобођени за досијее

Марковићу је са његовим тадашњим замеником Бранком Црним и помоћником Миланом Радоњићем суђено због изношења 15 досијеа лидера ДОС-а на три ЦД-а. Ослобођени су одлуком Врховног суда Србије 7. децембра 2009.

Образложење: Изнели су досијее, али тужилаштво није успело да докаже да би могло бити штете по државу Србију.

Драшковић: Сакрио и доказе о злочинима на Косову и у Босни

Марковић уцењује тајним досијеима о лидерима опозиције, које је он монтирао после 5. октобра 2000. године - каже за „Блиц“ Вук Драшковић.

- Уцењује и документима о садашњим челницима Владе, које су монтирали његови људи у БИА и ВБА. Не прети само фалсификатима него и документима о злочинима „црвених беретки“ и других паравојски на Косову над Албанцима и Србима, и таквим злочинима у Босни. Вероватно је на том списку убиство америчких држављана браће Битићи. Марковић је наређивао злочине, а налоге је добијао од шефа државе. И Хашком трибуналу, као сведок на суђењу Милошевићу, нудио је нагодбу:

Да му Хаг укине оптужницу за Ибарску, а он би рекао све што зна о злочинима у Босни, на Косову и у Србији које је наређивао Милошевић. Тужилац Џефри Најс је одбио такву нагодбу. Србија је на коленима док се крију ти злочини и Марковићеви тајни досијеи. Отворити све и објавити све. Тада ће на коленима бити криминални врх Милошевићеве државе, а не Србија и наш народ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси