Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ако је Раде то рекао, он је за „Лазу“, а не за „Забелу“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2013.

Аутор: Бошко Вукчевић Извор: Наше новине

Ако је Раде то рекао, он је за „Лазу“, а не за „Забелу“

Бивши шеф Ресора државне безбедности Раде Марковић претио је објављивањем 15 досијеа, што би имало несагледиве последице и по њега и по државу, саопштила је јуче Комисија за истраживање убиства новинара.

Како тврде из тог тела, Марковић је у документованом разговору са једним чланом Комисије навео да његова супруга поседује 15 тајних досијеа и да ће их у случају да полиција направи још један корак објавити у свим европским новинама и још негде, а она зна где. Марковићева супруга Иванчица за Наше каже да је њен муж, уколико је то заиста рекао, зрелији за психијатријску установу „Др Лаза Лазаревић“ него за затвор у Забели, где тренутно издржава казну.

Разговор са Антићем

Како се наводи у саопштењу, Марковић је причу о досијеима изнео након што је радна група која истражује убиства новинара покушала да га испита у вези са новим детаљима о његовој улози у убиству Славка Ћурувије.

Наводно, код Марковића су прво дошли полицајци који истражују неразјашњена убиства новинара, али Марковић није желео да се изјашњава о наведеним чињеницама јер су, како је рекао, ти полицајци превише ниско рангирани и плаши се да ће га изиграти. Због тога је затражио разговор са једним чланом Комисије.

- Марковић је рекао и да у замену за помоћ око решавања ових случајева има чврста обећања да ће му се помоћи и да ће он изаћи следеће године на основу примене заштите законитости или помиловањем, а да је о томе већ разговарао са саветником председника републике Оливером Антићем - наводи се у саопштењу једног члана ове комисије. У документу пише и да је Марковић одмах после разговора са полицијом позвао своју супругу и рекао да су они (полиција) поново били код њега, да су били врло безобразни и да немају намеру да му се скину с грбаче.

- Наводно, на све то она је одговорила да јој је је прекипело и да ће се, ако они направе само још један корак, преселити у Загреб, а да ће 15 тајних досијеа које поседује, а које јој је наводно Марковић дао, објавити у свим европским новинама - пише у саопштењу.

Исповест на увце

Иванчица Марковић, међутим, за Наше демантује да поседује било каква досијеа и тврди да је цела та прича једна велика измишљотина.

- Ако је мој супруг рекао све што они тврде, онда он није за „Забелу“ него за „Лазу Лазаревић“. Нас двоје смо у браку 42 године. Познајем га. Он тако нешто никада не би рекао нити би мене увлачио у те ствари - каже она. Марковићева је поставила питање и да ли људи који су саставили саопштење имају потписану наводну изјаву коју је њен супруг дао, као и да ли је том разговору присуствовао његов адвокат.

- Они хоће да кажу да је Раде само том једном члану Комисије на увце све то рекао. Ја их питам да ли је све рађено по Закону о кривично правном поступку, односно да ли тај члан Комисије има дозволу судије из претходног поступка за разговор с мојим супругом. Уколико покажу све ово што је потребно према закону, свака им част - закључује Иванчица.

Позивао се на ордење

Бивши шеф Ресора државне безбедности Радомир Марковић, који служи јединствену казну од 40 година робије због убиство четворице функционера СПО на Ибарској магистрали и Ивана Стамболића, у својој молби за помиловање упућеној председнику Србије Томиславу Николићу навео је да је носилац три ордена за заслуге које је добио од Србије, сазнају Наше новине.

Према нашим информацијама, он је у ствари тражио скраћење казне, а у молби коју је упутио председнику навео је да је генерал-пуковник у пензији, те да је три пута одликован за заслуге. Наше сазнају и да Радомир Марковић није тражио статус сведока-сарадника нити је на било који други начин покушао да се нагоди са надлежним органима око ослобађању или смањења казне, о чему се протеклих дана писало.

Министар правде Никола Селаковић, који по дужности у оваквим ситуацијама даје препоруку, оштро се успротивио било каквом помиловању или скраћењу казне некадашњем начелнику Ресора државне безбедности (РБД) Радомиру Марковићу и то своје мишљење пренео је и председнику Србије Томиславу Николићу.

Драшковић и Вучић о помиловању

Лидер СПО Вук Драшковић рекао је да је у разговору са првим потпредседником Владе Александром Вучићем било речи и о захтеву за помиловање који је бивши шеф Ресора државне безбедности Радомир Марковић упутио председнику државе.

- Вучић је рекао да је свој став о том захтеву Влада исказала тако што је Министарство правде јасно одбило захтев као неоснован и изразио уверење да дo таквог помиловања никако неће доћи - рекао је Драшковић. Он је навео и да га је Вучић обавестио да је при крају истрага о убиству новинара Славка Ћурувије да ће веома брзо бити подигнута оптужница против организатора и извршилаца.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси