Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Б92 узео 27.840.750 динара да хвали Ђиласа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 11. 2013.

Аутор: Е. И. Извор: Информер

Б92 узео 27.840.750 динара да хвали Ђиласа

Секретаријат за информисање Града Београда 2010. са Б92 потписала милионски уговор, на основу ког се та телевизија плаћа да „информише јавност“, односно да ради свој посао!?!

 

Бившa власт у Београду на челу са Драганом Ђиласом плаћала је РТВ Б92 силне милионе из буџета, и то само да би та телевизија радила свој посао (!?!).

Информер је дошао до докумената који показују да је градски секретаријат за информисање само 2010. године „помогао“ Верана Матића и Б92 са чак 27.840.750 динара! Све те силне паре (у том тренутку више од 280.000 евра) Београд је платио да би Б92 „извештавао јавности о градским активностима“. Преведено на српски, Град је Б92 доплаћивао да ради свој посао!?!

Милионски износи

У извештају Државне ревизорске институције наводи се да је Београд 27. јула 2010. године, без поступка јавне набавке, склопио уговор са РТВ Б92 за емитовање ТВ емисија и пакета прилога на тој станици. Како пише у документу ДРИ, евидентирано је да је Град у периоду од јула до децембра 2010. платио 27.840.750 динара.

„Служба за информисање је са Б92 закључила уговор ради информисања грађана о догађајима односно информацијама од значаја за живот у Граду, по договореном медија плану и цени одређеној у складу са важећим ценовником Б92. Укупно уговорена вредност плаћена је авансом 50 одсто, а остатак је плаћен у пет једнаких рата“, наводи се у документу ДРИ и додаје да је Уговор закључен без спроведеног поступка јавне набавке, јер су од тадашњег закона о јавним набавкама биле изостављене набавке које се односе на куповину, развој, продукцију или копродукцију радио и телевизијског програма или времена за емитовање програма.

Како Информер сазнаје, део договора телевизије и града био је и да Б92 преноси један део „Јутарњег програма“ Студија Б.

- Направљен је дил да Б92 буквално реемитује јутарњи програм Студија Б. То значи да грађани једном плате градски јавни сервис, а онда градоначелник одлучи да то исто плате и комерцијалној телевизији! Сулуда одлука, али срећом није дуго трајао тај „пројекат“ - каже наш саговорник из бивше градске власти.

Ни Веран Матић ни Драган Ђилас нису јуче желели да коментаришу ове наводе. На другој страни, професор ФПН Чедомир Чупић оцењује да је у овом случају вероватно искоришћена слабост претходних закона:

- Реч је о дискреционом праву, које се раније изразито користило као погодност. Свакако би требало проверити документацији и уговоре, као и извештаје о испуњењу преузетих обавеза. Јасно је да се тендери морају расписивати и то је сад врло пооштрено новим законским решењима, која су умногоме смањила дискрециона права државних функционера - истиче Чупић.

Ја теби, ти мени

Чланица одбора Савета за борбу против корупције Јелисавета Василић наглашава да је оваква врста рекламирања потпуно непотребна!

- Државне институције морају да раде свој посао, а не да се рекламирају. Па замислите да судија рекламира колико је пресуда донео. То је ван памети! Овакви послови морају се забранити јер иза сваког оваквог давања државних пара некоме стоји корупција по принципу - ја теби, ти мени - категорична је Василићева.

Данас прва седница Привременог већа

Конститутивна седница Привременог већа Београда биће одржана данас у 15 сати у Скупштини града, одлучено је на јучерашњем састанку чланова тог градског тела.

На састанку ком су присуствовали Татјана Пашић, Небојша Човић, Андреја Младеновић, Никола Никодијевић и Горан Весић, одлучено је да се данас усвоји правилник о раду и именује секретар већа, за кога је виђен управо Весић.

На данашњој седници биће донета и решења и одлуке о престанку функција градских одборника и функционера.

Да се ја питам

Александар Влајковић, телевизијски експерт

Ово је недопустива куповина нечије наклоности. Нису само Б92 куповали на тај начин, већ и остале.

Мој угао

Раде Вељановски, професор ФПН

Шупљине у закону су користили многи и тако је долазило до произвољне расподеле државног новца, уместо да то буде транспарентно и да сви могу равноправно да учествују у томе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси