Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Марковић прети са 15 тајних досијеа
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 11. 2013.

Извор: Б92

Марковић прети са 15 тајних досијеа

Раде Марковић претио објављивањем 15 досијеа "што би имало несагледиве последице и по њега и по државу", саопштила Комисија за истраживање убиства новинара.

Бивши шеф ДБ је у документованом разговору са једним чланом Комисије навео да његова супруга поседује 15 тајних досијеа и да ће их у случају да полиција "направи још један корак", објавити у "свим европским новинама и још негде, а она зна где".

Како се наводи у саопштењу Комисије за истраживање убиства новинара, Марковић је то рекао након што је радна група која истражује убиства новинара покушала да обави разговор поводом нових сазнања о његовој улози у убиству Славка Ћурувије.

Марковић није желео да се изјашњава о наведеним чињеницама, а затим је затражио разговор са једним чланом Комисије, коме је, између осталог рекао да су ти полицајци "превише ниско рангирани" и да ће га "изиграти ако им помогне".

“Полицајци који су са њим разговарали превише су ”ниско рангирани" и да ће га изиграти ако им помогне, а да он заузврат има чврста обећања да ће му се помоћи и да ће он изаћи следеће године на основу примене заштите законитости, или помиловањем, а да је о томе већ разговарао са саветником председника Републике Оливером Антићем", наводи се у саопштењу.

Марковић је том приликом рекао и да је одмах после разговора са полицијом позвао своју супругу и рекао, мислећи на полицију, да су "они" поново "били овде и да су били врло безобразни и да немају намеру да му се скину са грбаче".

"Наводно, на све то она је одговорила да јој је је прекипело и да ће ако 'они' направе само још један корак, да ће се она преселити у Загреб, а да ће 15 тајних досјеа које поседује , а које јој је наводно Марковић дао објавити у свим Европским новинама, и још негде а она зна где. Осуђени Марковић указује да ће све то имати веома озбиљне и несагледиве последице како по њега, тако и по државу, али да му је више мука од свега као и његовој супрузи", пише у саопштењу.

Марковић је нагласио да "у вези тих досјеа није пристао на нагодбе са бившим министром полиције Душаном Михајловићем, начелником РДБ-а Гораном Петровићем и његовим замеником Зораном Мијатовићем, док је био у притвору у Окружном затвору у Београду, као ни на нагодбу са тужиоцем Хашког трибунала Џефријем Најсом у Хагу када је сведочио на суђењу бившем председнику Републике Слободану Милошевићу.”

Комисија за истраживање убистава новинара је оценила да је реч о озбиљним претњама, а извештај којим је документован разговор са Марковићем је доставила специјалном тужиоцу за организовани криминал Миљку Радисављевићу.

"Комисија очекује да ће Специјални тужилац утврдити о којим досијеима је реч, да ли су и на који начин отуђени из просторија Ресора Државне Безбедности и где се сада налазе, ко је то учинио и да се покрене поступак против починилаца. О овоме је обавештен и Биро за координацију рада обавештајних служби и Први потпредседник Владе Александар Вучић који на врло ангажован и посвећен активан начин подржава рад ове Комисије", пише у саопштењу, које се закључује реченицом да Комисија наставља интензиван рад, без обзира на претње.

Одлука о помиловању на председнику Србије

Бивши шеф ДБ-а Радомир Марковић недавно је затражио помиловање, али како Б92 сазнаје, надлежни суд и Минстарство правде су дали негативно мишљење о захтеву Радомира Марковића. Одлука је на председнику Србије Томиславу Николићу.

Вест о томе да је некадашњи први човек озлоглашене тајне службе затражио помиловање од председника Томислава Николића долази после серије текстова у медијима у којима се помиње управо бивши шеф ДБ-а.

Прво се појавила вест да у истрази убиства новинара Славка Ћурувије има помака, којима се све више стеже обруч око бившег шефа ДБ-а Радомира Марковића.

Већ следећег дана "Политика" је објавила информацију да је Марковић из затвора послао поруку да ће "Србија бити на коленима" ако објави сазнања из времена кад је он био на челу те службе.Марковић је потом у писму "Политици" ове написе негирао.

Ових дана поново је актуелизовано и нагађање да је Марковићу нуђен статус сведока сарадника у замену за то да открије шта зна о убиству новинара Славка Ћурувије. Подсетимо и да се то исто помињало и пре четири године.

Радомир Марковић је, подсетимо, ухапшен у фебруару 2001. године због оптужби да је умешан у убиство четири висока функционера СПО на Ибарској магистрали 1999. године, као и због фалсификовања службених изјава.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси